Published On: mar, Dec 17th, 2013

Catina, cel mai puternic antioxidant al organismului

OLYMPUS DIGITAL CAMERACatina  contine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult decat macesul si de zece ori mai mult decat citricele. Catina poate fi si cel mai bun vaccin antigripal. La noi in tara intalnim catina alba si rosie, ambele cu un puternic efect antioxidant pentru organism. Catina, pe langa faptul ca este cel mai bun vaccin antigripal, este un dusman pentru multe boli precum cele de piele si hepatita. 

Fructele de catina pot fi consumate ca atare, in starea lor naturala, pot fi preparare cu miere sau sucul lor poate fi diluat cu apa. Catina are atatea proprietati incat poate face cat o mie de medicamente la un loc. De la catina nu se folosesc doar fructele, ci si mugurii, frunzele si scoarta. Pe vremea bunicilor, roadele pamantului, precum aceasta minunatie de planta, tineau loc de medicamente care sa hraneasca trupul cu vitalitate si sanatate.

Catina este un arbust fructifer ale carui beneficii se cunosc inca din antichitate. Se pare ca ar fi originara din Asia de Sud, iar chinezii o folosesc de peste 2.000 de ani in medicina traditionala. In Romania, catina creste in mod salbatic in zona subcarpatica din Moldova si Muntenia, din bazinul Siretului si pana la Olt.

Fructul de catina contine vitamina A, C, complexul B, E, P, K, F si microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier si sodiu. Catina este bogata si in beta-caroten (mai mult decat contine morcovul), dar si pectine, zaharuri, aminoacizi esentiali si acizi grasi esentiali.

Catina sub forma de ulei (uleiul de catina) este benefic in afectiuni precum ulcerul gastric si duodenal, diaree, reumatism, afectiuni neuroendocrinologice, circulatorii si hepatice.  El mai este folosit si in alcoolism, stres, astenie, anemie, coronariene, hipertensiune, gingivite. Un efect demn de luat in seama il are si asupra depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor, afectiunilor bucale, faringitei, raguselii, gripei, racelii, intoxicatiilor si leucemiei. Este considerata un bun antiiflamator, cicatrizant, antibiotic, astringent, anticancerigen, indicate si pentru tratarea afectiunilor ficatului, splinei si rinichilor.

Catina este folosita si pentru uz extern sub forma de ulei si pentru afectiuni oftalmologice (miopie, hipermetropie, glaucom, cataracta), urticarie, alergii, dermatoze, imunitate scazuta, ulcere cutanate, eczeme, acnee, escare, hemoroizi, psoriazis si arsuri solare. Catina este un bun sudorific si mai este folosita si in tratarea anumitor afectiuni ginecologice. Uleiul de catina tine sub control nivelul colesterolului.

Poate fi folosita in curele de slabire deoarece inhiba pofta de mancare, dar in acelasi timp vitamizeaza organismul.  

Ajuta si pentru pastrarea tineretii. Mugurii de catina sub forma de tinctura sunt un excelent remediu impotriva procesului de imbatranire.

Mugurii de catina au, se pare, si un efect afrodisiac.

Catina este folosita nu doar in industria alimentara si ci in non-alimentara.

Catina, cu fruct dulce-actrisor, poate fi consumata in stare pura sau in amestec cu miere, in principal. Mai poate fi folosita la prepararea ceaiului, prajituri, etc.

Dimineata pe stomacul gol o lingurita de catina cu miere va face minuni pentru organismul tau. 

Fructele de catina pot fi consumate sub forma de suc, gem, sirop sau vin. Pentru a obtine sucul de catina, fructele proaspete se storc printr-o presa de struguri sau se dau printr-o sita inoxidabila.

Sucul de catina se pastreaza mult timp la temperatura camerei, datorita peliculei care se formeaza la suprafata lui si care impiedica acrirea acestuia. Fructele de catina se utilizeaza in hipo si avitaminoza, anemie, arterite, reumatism, arterioscleroza, diaree, infectii oculare, tuberculoza, Parkinson, urticarie, ulcer, hepatita cronica si epidemica, ciroza.

 

Dulceata de catina

Ingrediente: 3 cani fructe de catina, 2 cani zahar, 1 pachet cu gelfix clasic, 50 ml apa, 1 lingura zeama de lamaie, 1 plic zahar vanilinat.

Mod de preparare:

Fructele de catina se spala si se amesteca cu apa, 2 linguri cu zahar si praful de gelfix. Se pun pe foc si cand totul incepe sa fiarba se adauga restul cantitatii de zahar, zeama de lamaie, zaharul vanilinat si se amesteca bine. Din momentul in care incepe sa fiarba din nou, se mai lasa 5 minute si se opreste focul. Dulceata se pune fierbinte in borcanele spalate, sterilizate si uscate.

 

Ulei de catina

Ingrediente: 150 g fructe proaspete de catina maruntite

150 ml ulei de floarea-soarelui

Mod de preparare:

Adauga 150 ml ulei de floarea-soarelui peste 150 g fructe proaspete de catina maruntite. Tine vasul la temperatura camerei timp de trei saptamâni si agita-l de câteva ori pe zi. Dupa acest interval, zdrobeste boabele si pune-le din nou in ulei.

Lasa-le inca doua zi­le la lumina si la caldura. Apoi transfera cu grija intr-un vas de sticla partea limpede care se afla deasu­pra uleiului. Este indicat sa le depozitezi in locuri raco­roase si ferite de lumina.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-