Published On: mar, Dec 3rd, 2013

Braila va avea un drum rapid catre autostrada

autostrada 2Premierul Victor Ponta a prezentat, marti, un proiect conform caruia anual va fi alocata constructiei de autostrazi o suma cuprinsa intre 750 de milioane si un miliard de Euro.

"Prezint un proiect al USL, acela de a avea in mod realist o retea de autostrazi care sa fie construita, nu doar proiectata. Am stabilit anul 2018 ca orizont posibil de realizare a acestor autostrazi nu intamplator 2018 – sunt 100 de ani de cand Romania a fost unita politic, dar nu este unita ca infrastructura", a spus Ponta.

In prezent, Romania are putin peste 500 km de autostrada. Exista deja finantat si aproape de a fi inaugurat tronsonul Nadlac-Arad si tronsonul Timisoara-Lugoj-Deva-Sibiu, care este in lucru si din care la sfarsitul anului 2013. El a precizat ca s-a finalizat licitatia pentru autostrada Sebes-Turda si ca din economiile facute la POS Transport se va putea licita si construi din programul bugetar 2007-2013 tronsonul de autostrada Turda-Targu Mures, unde in luna ianuarie pot incepe toate procedurile.

Pe finantarea din fonduri de coeziune, va fi demarata autostrada Pitesti-Ramnicu Valcea, primul tronson care trece pe la Curtea de Arges, dar si autostrada Ungheni-Targu-Neamt-Bacau si inca trei tronsoane, respectiv Bucuresti-Buzau-Focsani, autostrada Sud Bucuresti -Alexandria si segmentul Craiova-Calafat.

El a aratat ca din fondurile de dezvoltare regionala pot fi finantate cu 1,8 miliarde de Euro doua segmente de autostrada, Sibiu-Brasov si Brasov-Bacau, in asa fel incat sa se poata uni chiar in perioada imediat urmatoare Moldova si Transilvania.

In ceea ce priveste tronsoanele finantate in regim de concesiune sau parteneriat public-privat, Ponta a spus ca pe data de 9 decembrie se depune oferta finala pentru Comarnic-Brasov.

Premierul a aratat ca e intr-o procedura avansata centura Sud care va uni autostrada Pitesti-Bucuresti de Bucuresti-Constanta si ca exista intr-o formula avansata si se pot in cursul anului viitor declansa si lucrarile pentru Pitesti-Craiova.

El a aratat ca, practic, pana in 2018 se pot da in folosinta din fondurile existente azi, deci nu din venituri posibile sau din promisiuni, aceste segmente de autostrazi.

"Unim practic toate regiunile istorice si avem iesiri spre granitele importante, atat spre Moldova, cat si spre Ungaria si spre Bulgaria", a spus Ponta.

Proiectul Guvernului se bazeaza pe accelerarea proiectelor incepute, demararea de noi proiecte din fonduri europene (accesibile datorita triplarii absorbtiei din ultimul an), cointeresarea partenerilor privati in finantarea autostrazilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-