Published On: mie, Noi 6th, 2013

Vezi aici de cand sunt obligatorii anvelopele de iarna

Share This
Tags

anvelopeiarna_orPurtarea anvelopelor de iarna este obligatorie din momentul in care incepe sa ninga, indiferent de perioada, cat timp este carosabilul acoperit de zapada.

Multi sunt confuzi si cred ca anvelopele de iarna sunt obligatorii de la data de 1 noiembrie, cand de fapt legea nu tine cont de perioada calendaristica, ci strict de starea drumurilor. Astfel, daca aveti o masina cu anvelope de vara si asfaltul este uscat, desi afara sunt conditii de iarna, nu puteti fi sanctionat. Daca in schimb incepe sa ninga, veti fi nevoit sa lasati masina in parcare, altfel riscati o amenda.

Obligativitatea dotarii autovehiculelor cu cauciucuri de iarna nu depinde de un anumit interval de timp, ci de conditiile meteorologice, dupa cum se precizeaza in Ordonanta de Guvern 5/2011. Astfel, soferii trebuie sa aiba cauciucuri de iarna doar cand circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei, indiferent de perioada calendaristica.

Spre exemplu, daca pe 31 decembrie este soare, iar carosabilul nu este acoperit cu zapada, Politia Rutiera nu are cum sa te amendeze legal ca nu ai cauciucuri de iarna pe masina.

Normal, avantajul punerii anvelopelor de iarna nu tine doar de lege, ci si de comportamentul nesigur pe timp rece al anvelopelor de vara. Este in interesul soferilor sa isi monteze anvelopele de iarna pe masini imediat ce temperaturile din timpul diminetii sunt mai mici de 10 grade Celsius, cu precadere atunci cand se apropie de 0C.

De asemenea, este bine ca anvelopele de iarna sa fie puse inca de pe acum, pentru a preveni statul la cozile interminabile care se formeaza odata cu venirea primelor lapovite si ninsori.

Dar retineti, nu este obligatoriu sa va puneti anvelopele de iarna pe autoturism daca este inca frumos afara iar asfaltul nu este acoperit de zapada, gheata sau polei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-