Published On: joi, Noi 28th, 2013

Rezidentiatul, un examen in continua schimbare

Share This
Tags

examen rezidentiatUn proiect de reglementare privind organizarea si finantarea rezidentiatului precizeaza ca, din 2015, pentru domeniul medicina, rezidentiatul se va desfasura in doua etape.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2015, pentru domeniul medicina, rezidentiatul se desfasora in doua etape: a) etapa a-I-a, cu formare prin program de trunchi comun stabilit pentru specialitatile care alcatuiesc subdomeniile domeniului medicina, si are o durata de 2 ani; b) etapa a-II-a, de continuare a formarii in una din specialitatile care alcatuiesc subdomeniul corespunzator programului de trunchi comun efectuat in etapa I, cu durata de 1- 5 ani, dupa caz. Etapa a II-a de rezidentiat se organizeaza in formele de rezidentiat pe loc si pe post.

Admiterea in etapa I a de rezidentiat se face prin selectie organizata de Ministerul Sanatatii pe baza mediei de absolvire a facultatii si a optiunii candidatilor. In etapa I-a de rezidentiat au acces absolventii licentiati ai facultatilor de medicina promotia 2014 si ulterioare, precum si medicii promotii anterioare care nu au obtinut drept de libera practica sub incidenta normelor precedente sau nu detin titlul de medic specialist in una din specialitatile prevazute de Nomenclatorul Specialitatilor medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru retaeaua de asistenta medicala.

Admiterea in etapa a II-a  de rezidentiat se face prin concurs national cu tematica si bibliografie unica pentru unul sau mai multe subdomenii, organizat de Ministerul Sanatatii. La acest concurs se pot prezenta medicii confirmati rezidenti care au finalizat pregatirea de trunchi comun precum si medicii confirmati rezidenti incepand cu anul III de pregatire care doresc reprofilare in alta specialitate decat cea de confirmare in rezidentiat.

Candidatii care in urma concursului de admiterea in etapa a II-a de rezidentiat nu aleg loc sau post in una din specialitatile medicale publicate la concurs, se confirma medici rezidenti medicina de familie si sustin examen de medic specialist in specialitatea mentionata dupa totalizarea a 3 ani de pregatire efectuata in calitate de medic rezident.

Comentarii

comentariu

About the Author

-