Published On: mie, Noi 6th, 2013

Peste 7.000 de profesori cer alocarea a 6% din PIB pentru educatie

Share This
Tags

PROFESORI - GREVA JAPONEZAPeste 7.000 de cadre didactice care protesteaza miercuri in Capitala au plecat in mars de la Guvern spre Parlament, manifestantii din primul rand al coloanei purtand tricouri inscriptionate cu litere care formeaza mesajul "SALVATI EDUCATIA"

Traseul marsului este Calea Victoriei – Pod Natiunile Unite – bd. Natiunile Unite – bd. Libertatii – Piata Constitutiei.

Circulatia rutiera este restrictionata atat pe acest traseu, cat si pe strazile adiacente.

La protestul organizat de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) s-au adunat miercuri dimineata, in Piata Victoriei, dascali din Capitala si din numeroase judete, care au venit cu fluiere, steaguri si pancarte cu mesaje printre care "Fara scoala = popor analfabet" si "Respectati resursa umana din educatie sau va pleca".

Unul dintre profesori, imbracat ca un cersetor, a avut un banner pe care scria "Murim noi, muriti si voi".

In 30 octombrie, dupa ce peste 400 de membri ai FSLI au pichetat timp de trei zile sediile Guvernului si USL, reprezentantii federatiei au anuntat ca actiunile nu au dus la niciun rezultat, iar atitudinea guvernantilor impinge profesorii spre protestul final – greva generala.

Si sindicalistii federatiilor "Spiru Haret" si "Alma Mater" au protestat in Bucuresti, luni, printr-un pichet la Palatul Parlamentului.

Sindicalistii FSLI cer alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru educatie, conform articolului 8 din Legea educatiei, si cresterea ponderii cheltuielilor de personal pentru invatamant in totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.

De asemenea, sindicalistii cer modificarea Legii educatiei, inclusiv in ceea ce priveste statutul personalului didactic, astfel incat sa se elimine discriminarile existente in prezent si sa duca la cresterea calitatii actului de instructie si educatie si a gradului de implicare a cadrelor didactice in luarea deciziilor.

Reprezentantii FSLI sustin ca principalele modificari care se impun sunt: reintroducerea normei de predare de 16 ore pe saptamana pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime in invatamant si gradul didactic I; decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice de la bugetul de stat, prin Ministerul Educatiei; introducerea prevederilor Legii 315/2006 privind stimularea achizitionarii de carti sau programe educationale pe suport electronic; reintroducerea sporului de doctorat; posibilitatea pensionarii anticipate, cu cel putin trei ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, fara diminuarea cuantumului pensiei; acordarea gradatiei de merit si pentru personalul didactic auxiliar, precum si introducerea posibilitatii dobandirii de catre cadrele didactice a celei de-a doua specializari, prin programe de conversie profesionala, cu finantare de la bugetul de stat.

Sindicalistii mai cer adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanti sa creasca cu 50 la suta, iar raportul dintre salariul de baza maxim al functiei didactice si cel minim sa fie de 2:1.

"Aceasta este singura solutie pentru ca meseria de dascal sa devina motivanta si tinerii performanti sa fie atrasi catre cariera didactica", sustin reprezentantii FSLI.

Acestia au mai aratat ca se impune majorarea salariilor personalului nedidactic, avand in vedere faptul ca actualele venituri ale acestei categorii de salariati "le permit un trai sub limita de subzistenta".

Sindicalistii mai cer depolitizarea invatamantului, in sensul ca, in dobandirea functiei de director al unitatii de invatamant, rolul determinant sa revina colectivului unitatii, si nu factorilor politici.

De asemenea, FSLI mai cere regandirea programelor scolare si a sistemului de evaluare a elevilor, in sensul de a se pune accent pe latura formativa si nu pe cea informativa, iar prin evaluare sa se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunostintele dobandite, pentru a face fata cerintelor in schimbare si competitiei de pe piata fortei de munca.

Consiliul National al Elevilor (CNE) a anuntat miercuri ca sustine actiunile de protest ale profesorilor, desfasurate in scopul cresterii finantarii sistemului educational, prin acordarea a 6% din PIB pentru educatie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-