Published On: mie, Noi 6th, 2013

CCR a respins contestatia presedintelui Traian Basescu

Share This
Tags

*Constestatia formulata de presedintele Traian Basescu se refera la legea care reglementeaza reprezentarea Romaniei la Consiliul European *

Presedintele Traian Basescu a trimis Curtii Constitutionale, in octombrie, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, care se refera la reprezentarea la Consiliul European.

Curtea Constitutionala a respins, miercuri, cu majoritate de voturi, constestatia formulata de presedintele Traian Basescu privind legea care reglementeaza reprezentarea Romaniei la Consiliul European.

Seful statului a contestat atributul Parlamentului de a se implica in definirea mandatului Guvernului la Consiliul European, precizand ca presedintele ar trebui sa fie instanta care stabileste acest mandat. Acesta a precizat ca sesizarea formulata de presedintele Traian Basescu a fost respinsa ca nefondata si neintemeiata, decizia fiind luata cu majoritate de voturi.

In sesizarea presedintelui se arata ca unele prevederi ale legii "sunt neconstitutionale deoarece contravin Art. 80 alin. (1), coroborat cu Art. 91 si Art. 148 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, in ceea ce priveste dreptul Presedintelui Romaniei, in calitate de sef al statului si conducator al politicii externe a statului roman de a emite mandate de reprezentare la Consiliul European, atunci cand considera necesar, fara alte conditionari din partea puterii legislative sau executive".

Comentarii

comentariu

About the Author

-