Published On: lun, Oct 7th, 2013

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis in judecata in dosarul “Referendumul”

Share This
Tags

dragnea zambind netVicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA, in dosarul “Referendumul”. El este acuzat ca, in timpul referendumului din 2012, pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, a creat si coordonat un sistem informatic la care au aderat mai multi reprezentanti ai PSD din sectiile de votare, pentru a obtine informatii in timp real cu privire la prezenta la vot. Scopul urmarit era sa obtina o prezenta mai numeroasa la vot, in vederea atingerii pragului de validare a referendumului.Vicepresedintele PSD a spus, duminica, in cadrul unei emisiuni televizate ca principala acuzatie la adresa lui ar fi ca a adus “foloase necuvenite PSD sau USL (…) constand in prezenta la vot”.

“Asta mi se pare ceva foarte grav, pentru ca inseamna ca orice partid care face campanie electorala sau seful de campanie poate sa fie acuzat la un moment dat de lucrul asta”, a mai spus Dragnea.

“Am fost acuzat ca am facut un sistem informatic si din dosar reiese – din declaratii sub juramant si alte probe – ca nu am facut acel sistem informatic. Sunt acuzat ca am trimis sms-uri si din dosar reiese ca n-am trimis niciun sms. Nu prea am vazut vreo proba pe acolo. Cel mai greu lucru este sa te aperi de ceea ce n-ai facut”, a adaugat Liviu Dragnea.

In 6 septembrie 2012, vicepremierul Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare in dosarul privind referendumul de demitere a sefului statului, fiind acuzat ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, si-ar fi folosit autoritatea si influenta in scopul obtinerii unei prezente de minimum 60% la votul de la referendum, care sa garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

Dupa ce procurorii au anuntat ca il cerceteaza pe Dragnea, presedintele PSD, Victor Ponta, declara ca el si toti membrii BPN si CExN au semnat autodenunturi la DNA pentru ca au indemnat oamenii sa vina la vot la referendum.

Procurorii DNA anuntau ca au inceput urmarirea penala fata de 67 de persoane acuzate de fraude la referendumul din 2012, printre care 49 de presedinti si membri ai unor sectii din Teleorman, Vrancea si Gorj si 18 observatori din partea unor ONG-uri, membri de partid, care l-ar fi ajutat pe Liviu Dragnea. Procurorii anticoruptie precizau ca cele 67 de persoane ar fi luat parte la diferite activitati legate de desfasurarea referendumului din 29 iulie 2012.

Dintre aceste persoane, 49 au fost presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea si Gorj, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de complicitate la falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, prevazuta de art. 26 Cod Penal raportat la art. 55, pct. 1 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-