Published On: mie, Oct 2nd, 2013

Saptamana prevenirii criminalitatii – talharia tema abordata de politistii braileni

Share This
Tags

actiuneIn perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2013, Politia Romana desfasoara la nivel national o serie de activitati sustinute in domeniul prevenirii infractionalitatii, in cadrul evenimentului „Saptamana Prevenirii Criminalitatii”;

Prevenirea infractiunilor de talharie, care se pot produce pe strada sau in locuinta, a fost tema abordata de politistii braileni in a doua zi a manifestarii derulate la nivel national.

Saptamana Prevenirii Criminalitatii a continuat cu activitati de informare si prevenire a infractiunilor de talharie, tematica acestei zile fiind stabilita de Politia Romana, in acord cu prioritatea de interventie stabilita pentru anul in curs, care vizeaza prevenirea infractiunilor cu violenta.

Chiar daca sezonul cald, in care vestimentatia lasa la vedere bunurile de valoare ale posesorului, a trecut, nici perioada toamnei nu scade riscul de victimizare in fata persoanelor certate cu legea. Frigul si ploaia ne determina, de cele mai multe ori, sa ne concentram atentia asupra destinatiei in care trebuie urgent sa ajungem sau asupra conditiilor meteo cu care ne confruntam, scazand concentrarea la ceea ce se intampla in jurul nostru.

Trebuie sa ne amintim insa ca vigilenta ramane cea mai importanta arma a cetatenilor cinstiti in a-si proteja propriile bunuri, pentru ca talharii nu au limite si profita de orice moment si de orice circumstanta pentru a-si insusi bunuri pretioase, usor de valorificat.

Pornind de la aspectele vulnerabile ce pot conduce la scaderea vigilentei cetatenilor in fata infractiunilor de talharie, politistii compartimentului Analiza si Prevenirea Criminalitatii impreuna cu politisti ai Biroului Proximitate au fost prezenti, in a doua zi a manifestarii Saptamana prevenirii criminalitatii, in zone agroalimentare din municipiul Braila, unde au oferit recomandari preventive pentru diminuarea riscului de producere a talhariilor.

O atentie deosebita a fost acordata comerciantilor care, de cele mai multe ori, sunt preocupati sa serveasca clientii si astfel pot deveni usor victime ale hotilor daca nu-si securizeaza banii sau bunurile personale.

Concomitent, politistii din structurile de proximitate si ordine publica din orasele Ianca, Faurei si Insuratei au actionat pentru informarea si prevenirea populatiei din aceste localitati urbane si din comunele invecinate.

Politistii braileni ii sfatuieste pe cetateni sa evite deplasarea pea lei intunecate sau strazi necirculate. Daca trebuie sa iesiti pe strada seara tarziu, alegeti sa fiti insotit/a de cineva care va poate apara in caz de pericol. Manifestati prudenta fata de persoanele care va abordeaza sub diferite pretexte sau  incearca sa va distraga atentia; pastrati o distanta care sa va ofere siguranta. Nu permiteti accesul persoanelor necunoscute, impreuna cu dumneavoastra,  in scara blocului sau in lift. Pe strada sau in mijloacele de transport in comun, purtati poseta/borseta in fata, lipita de corp, protejata de unul dintre brate. Daca mergeti pe trotuarul unei strazi intens circulate, in apropierea zonei carosabile, tineti poseta/geanta pe partea  opusa  strazii. Daca va simtiti urmarit/a, cereti ajutorul unei persoane adulte (barbat, de preferinta insotit de un copil sau de o femeie)  sau anuntati urgent politia; Daca sunteti victima unei talharii, strigati cat mai tare dupa ajutor! Daca infractorul este agresiv, nu opuneti rezistenta si renuntati la bunurile vizate! Retineti semnalmentele agresorului: inaltime, conformatie, culoarea ochilor, culoarea parului, imbracaminte, semne particulare! Anuntati imediat Politia apeland numarul de urgenta 112!

In zilele de 2 si 3 octombrie politistii Inspectoratului de Politie Judetean Braila vor fi in mijlocul elevilor din unitatile de invatamant din municipiu si orase si vor dezbate teme precum delincventa juvenila, victimizarea minorilor si siguranta pe drumurile publice.

Comentarii

comentariu

About the Author

-