Published On: joi, Oct 3rd, 2013

Saptamana prevenirii criminalitatii continua la Braila cu activitati dedicate elevilor

Share This
Tags

OLYMPUS DIGITAL CAMERA* In perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2013, Politia Romana desfasoara la nivel national o serie de activitati sustinute in domeniul prevenirii infractionalitatii, in cadrul evenimentului „Saptamana Prevenirii Criminalitatii” *

Prevenirea implicarii minorilor in fapte penale sau contraventionale a fost tema abordata de catre politistii braileni in cadrul intalnirilor cu elevii, desfasurate in unitatile de invatamant gimnazial si liceal de pe raza judetului Braila, in cea de-a treia zi a Saptamanii Prevenirii Criminalitatii.

Activitatile planificate pentru cea de-a treia zi a “Saptamanii Prevenirii Criminalitatii”, dedicata prevenirii delincventei juvenile, le-au oferit politistilor braileni prilejul de a se afla din nou in mijlocul elevilor.

In municipiul Braila, politistii s-au intalnit cu elevii scolilor gimnaziale „George Cosbuc”, „Mihai Viteazul”, „Vasile Alecsandri”, „I.L.Caragiale” si cei ai liceelor „Mihail Sebastian” si Grigore Moisil”.

Intalniri cu elevii au avut loc si la Liceul Tehnologic „N.Oncescu” Ianca, Grupul Scolar Industrial Insuratei, precum si la alte scoli din localitatile rurale ale judetului.

Pornind de la ideea ca bazele unei educatii antiinfractionale solide se pun inca din copilarie, politistii de proximitate, de prevenire si cei de la structurile de politie rutiera si de ordine publica, le-au prezentat elevilor notiuni generale referitoare la infractiuni, contraventii, raspundere penala, pedepse aplicabile minorilor, dar si principalele fapte penale si contraventionale pretabile a fi savarsite de catre minori.

Activitatile din unitatile de invatamant au avut caracter interactiv, elevilor fiindu-le prezentate filme cu continut educativ, pe marginea carora au fost purtate discutii referitoare la principalele cauze ale delincventei juvenile, situatiile cu potential criminogen si consecintele pe care savarsirea unei fapte penale le poate avea asupra viitorului unui minor.

Dintre sfaturile de care elevii ar trebui sa tina cont, pentru a nu rata startul catre viata la care viseaza,  politistii braileni recomanda: Nu lega prietenii cu persoane care manifesta un comportament deviant si te-ar putea influenta negativ; Nu participa la petreceri daca nu cunosti foarte bine gazda si persoanele invitate; Nu intra in anturaje dubioase, pretabile la savarsirea de infractiuni si evita frecventarea locurilor si mediilor unde se consuma alcool sau droguri ori se practica jocuri de noroc; In parcuri ori alte locuri de recreere sau distractie, comporta-te civilizat, evitand disputele, deoarece acestea pot duce la agresiuni sau incaierari cu urmari grave; Nu purta asupra ta cutite, sisuri, pumnale sau alte obiecte taietoare sau intepatoare; acestea iti pot da un oarecare sentiment de siguranta, dar te pot transforma, in anumite imprejurari, in autorul unor fapte violente; In cazul unei dispute cu un coleg, nu te folosi de forta pumnului pentru rezolvarea situatiei! Cere sprijinul unui profesor si nu uita ca solutia tuturor problemelor este comunicarea civilizata! Limiteaza-te la posibilitatile financiare de care dispui! Dorinta de a avea tot mai multi bani (uneori, pentru ca cei din “gasca”au), a determinat multi tineri sa savarseasca infractiuni. Si, atentie! De la un simplu furt se poate ajunge usor la talharie. Este suficient ca, surprins in timpul savarsirii furtului, autorul, incercand sa se apere sau, doar pentru a pastra bunul sustras, poate sa devina violent si va comite infractiunea de talharie, care este pedepsita mult mai aspru.

Totodata, politistii rutieri au reamintit elevilor principalele aspecte legate de traversarea corecta a strazii, de locurile unde se pot juca sau plimba cu rolele sau cu bicicletele, care sunt conditiile prevazute de lege pentru a putea conduce un moped sau ATV, precum si necesitatea si importanta portului centurii de siguranta ori de cate ori se deplaseaza cu autoturismul, in calitate de pasageri.

Mesajele preventive transmise de politisti au fost sustinute si de spoturi video sau filme de scurt metraj cu tematica rutiera sau antiinfractionala.

Maine, discutiile interactive ale politistilor cu elevii vor continua in judetul Braila, tematica zilei la nivel national fiind reprezentata de prevenirea victimizarii minorilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-