Published On: vin, Oct 4th, 2013

Prevenirea victimizarii minorilor in atentia politistilor si a elevilor

Share This
Tags

prevenire victimizare minori (6)* In perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2013, Politia Romana desfasoara la nivel national o serie de activitati sustinute in domeniul prevenirii infractionalitatii, in cadrul evenimentului „Saptamana Prevenirii Criminalitatii”

Saptamana prevenirii criminalitatii a continuat in judetul Braila cu intalniri ale politistilor cu elevii in unitatile de invatamant, tema abordata in cea de-a patra zi a manifestarii fiind prevenirea victimizarii minorilor. Tematica acestei zile a oferit politistilor posibilitatea de a explica elevilor la ce se refera termenul de victima, cine poate deveni victima si in ce situatie. Elevilor le-au fost prezentate exemple de situatii in care un copil poate fi victima unei talharii, a agresivitatii si violentei, a inselatoriei, a ademenirii si hartuirii pe internet, a celor care exploateaza copiii prin munca etc.

Fiecare situatie in parte a fost discutata detaliat, astfel incat copiii sa inteleaga exact ce trebuie sa faca pentru a preveni o serie de evenimente in urma carora pot deveni victime sigure ale persoanelor rau intentionate.

Si in aceasta zi, alaturi de copii au fost politistii de proximitate, de prevenire si cei de la structurile de politie rutiera si ordine publica, care, pe langa dezbaterile punctuale cu elevii, le-au prezentat materiale video referitoare la prevenirea victimizarii minorilor.

Liceenii care urmeaza cursurile Liceului cu Program Sportiv Braila si cei de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” Braila au primit vizita specialistului Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galati, care, impreuna cu politistii de proximitate desemnati la aceste unitati de invatamant, a transmis informatii valoroase in scopul prevenirii exploatarii sexuale.

prevenire victimizare minori (12)Elevele au aflat care sunt modalitatile prin care tinerele fete sunt ademenite in retele de prostitutie, cum procedeaza persoanele care se ocupa de racolare si care sunt etapele prin care o persoana devine victima a traficului de fiinte umane.

De asemenea, acestea au inteles de la politisti ca mirajul castigurilor materiale obtinute rapid si fara mari eforturi poate deveni un adevarat cosmar, au identificat o serie de factori de risc care pot conduce la transformarea lor in victime sigure ale traficului de fiinte umane, constientizand ca un astfel de mod de viata afecteaza profund intreaga personalitate, si au fost sfatuite sa manifeste prudenta, mai ales in cazul in care mai tarziu vor dori sa lucreze in strainatate.

Gazdele politistilor braileni din ziua dedicata prevenirii victimizarii minorilor au fost, in municipiul Braila, scolilor gimnaziale „Aurel Vlaicu”, „Mihail Sadoveanu”, „Ecaterina Teodoroiu” si „Dimitrie Cantemir”, colegiile si liceele: „Ana Aslan”, „Edmond Nicolau”, „C.D.Nenitescu”, „Panait Cerna”, Liceul cu Program Sportiv, „Gh.M.Murgoci” si „Panait Istrati”, iar in judet, scolile gimnaziale din Insuratei si Ianca si Liceul Teoretic „G.Valsan”, din Faurei.

Pentru ca recomandarile politistilor sa ajunga si la ceilalti elevi din Braila, care nu s-au intalnit astazi cu oamenii legii, amintim: Atunci cand navighezi pe Internet, fii atent la cei care iti cer informatii personale! Nu le oferi informatii despre tine si familia ta, adresa, parola de e-mail;  Daca vrei sa te intalnesti cu o persoana  pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunta-ti inainte parintii! Oamenii pot fi total diferiti de ceea ce au pretins ca sunt pe Internet si astfel poti deveni victima a traficului de persoane sau a altor intamplari tragice; Nu posta pe Internet fotografii cu tine in ipostaze indecente; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai tarziu, pentru a va face rau, voua sau celor apropiati;  Nu participa la petreceri daca nu cunosti foarte bine gazda si persoanele invitate; Nu intra in anturaje dubioase si evita frecventarea locurilor si mediilor unde se consuma alcool sau droguri; Nu intra in discutii cu persoane necunoscute si nu primi nimic de la acestea! Nu te apropia si nu urca, pentru niciun motiv, in autoturismele unor persoane pe care nu le cunosti! Nu face demonstratii privind performanta telefonului mobil, iPhone-ului sau iPad-ului daca in preajma sunt persoane necunoscute; Nu te lauda cu banii, bunurile sau alte valori pe care le ai asupra ta; Tine mereu ghiozdanul, rucsacul sau geanta in partea din fata a corpului; Daca te simti urmarit pe strada, indreapta-te catre o zona aglomerata sau intra intr-un magazin. Cere ajutorul unui adult; Fii atent la persoanele straine care stationeaza in holul blocului si nu urca cu persoane straine in lift. Daca te simti in primejdie, suna la usa celui mai apropiat vecin!

Astazi, in ultima zi a Saptamanii prevenirii criminalitatii, politistii braileni vor desfasura activitati de prevenire a evenimentelor rutiere si se va adresa conducatorilor auto si pietonilor din municipiul si judetul nostru.

Comentarii

comentariu

About the Author

-