Published On: mar, Oct 15th, 2013

Perchezitii DIICOT in Braila. Cetateni turci si romani suspectati de evaziune si spalare de bani cu un prejudiciu de 18 milioane euro

Share This
Tags

O grupare formata din zeci de romani si turci este suspectata de infractiuni economice cu un prejudiciu estimat la 18 milioane de euro, produs din operatiuni cu mari cantitati de grau, in acest caz fiind facute, marti, 45 de perchezitii in Capitala si in mai multe judete, potrivit DIICOT.

“La data de 15.10.2013, procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Ploiesti impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Serviciilor de Combatere a Criminalitatii Organizate Buzau, Braila, Ialomita, Vaslui,  Covasna si Brigazilor de Combatere a Criminalitatii Organizate  Ploiesti, Bucuresti, Constanta au efectuat un numar de 45 perchezitii domiciliare la locatiile apartinand unor  persoane fizice si juridice pe raza judetelor  Buzau, Braila, Ialomita, Ilfov, Constanta, Vaslui, Covasna si municipiul Bucuresti, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unei grupari infractionale organizate specializata in savarsirea infractiunilor de delapidare cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani, evaziune fiscala si fals in evidentele contabile, fapte prevazute de art. 7 din Legea nr. 39/2003, art. 215 ind. 1 alin. 2 Cod penal, art. 29, alin. 1 lit. a, b, c, din Legea nr. 656/2002, cu aplic. art. 41 alin. 2 Cod penal, art. 9, alin. 1 lit. a, b din legea nr. 241/2005 cu aplic. art. 41 alin. 2 Cod penal si art. 43 din Legea nr. 82/1991, cu aplicarea art. 33 lit. a Cod penal. In urma cercetarilor efectuate,  prin Rezolutia din data de  12.10.2013 a fost inceputa urmarirea penala pentru un numar de 42 invinuiti iar prin Ordonanta din data de 14.10.2013 a fost pusa in miscare actiunea penala pentru un numar de 37 inculpati.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca invinuitii si inculpatii, cetateni turci si romani,  in baza aceleiasi rezolutii infractionale, incepand cu anul 2009 si pana in prezent  au efectuat mai multe operatiuni vizand achizitionarea, procesarea si comercializarea unor importante cantitati de grau de la diferiti producatori, persoane fizice si juridice, din judetele Buzau, Braila, Giurgiu, Arges, Ilfov, Covasna, Ialomita, Arad, urmate de vanzarea produselor obtinute, fara intocmirea de documente justificative ori prin intocmirea de documente inexacte cu cantitati mult diminuate fata de cele reale vandute, in scopul eludarii obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat al statului roman”, se arata in comunicatul transmis de DIICOT.

Membrii gruparii sunt suspectati ca, incepand din 2009, au facut mai multe operatiuni vizand achizitionarea, procesarea si comercializarea unor importante cantitati de grau de la diferiti producatori, persoane fizice si juridice din judetele Buzau, Braila, Giurgiu, Arges, Ilfov, Covasna, Ialomita si Arad, urmate de vanzarea produselor obtinute, fara intocmirea de documente justificative ori prin intocmirea de documente inexacte cu cantitati mult diminuate fata de cele reale vandute, in scopul eludarii obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat al statului roman.

“In unele situatii se intocmeau documente de intrare pentru graul achizitionat, in numele altor persoane fizice sau juridice decat furnizorii reali.

Sumele de bani obtinute din vanzarea produselor derivate erau insusite de inculpatii de origine turca, care in baza unei intelegeri prealabile au creat o adevarata retea de colectare a acestora, sumele fiind ulterior trimise in Turcia,  Germania si Suedia.

Exista indicii ca in modalitatile aratate s-au expatriat in fiecare an cca. 6 milioane Euro catre cetateni turci din afara teritoriului Romaniei.

Prejudiciul creat prin infractiunile savarsite este estimat la cca. 18 milioane Euro.

Cu ocazia perchezitiilor efectuate au fost ridicati 350.000 lei, respectiv 150.000 euro. In cauza urmeaza sa fie instituite masuri asiguratorii asupra mai multor terenuri, imobile,  utilaje si autoturisme.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul  Brigazii Mobile de Jandarmi Matei Basarab Ploiesti, al I.J.J. Buzau, al I.P.J. Buzau – Serviciul Actiuni Speciale.

Suportul specializat  a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii – Directiile Judetene de Informatii Buzau, Braila si Ialomita”, se arata in acelasi comunicat.

Mentionam ca invinuitii si inculpatii din prezenta cauza beneficiaza de garantia legal si  constitutionala a prezumtiei de nevinovatie.

Comentarii

comentariu

About the Author

-