Published On: joi, Oct 10th, 2013

Gatu: Tadici are niste tare care, din pacate, de multe ori ii anuleaza toate meritele ! (II)

Share This
Tags

cristian-gatuContinuam astazi cu partea a doua a interviului pe care presedintele FRH, Cristian Gatu, l-a acordat in exclusivitate cotidianului Infobraila. In prima parte am putut afla ca actualul presedinte al FRH nu mai doreste sa candideze, ba chiar ar vedea in locul sau un presedinte mai tanar. Astazi, Gatu vorbeste despre echipa reprezentativa a Romaniei, despre rezultatele slabe ale acesteia si cauzele care au dus aici.

Nu credeti ca asta se intampla pentru ca in handbalul romanesc au patrus pe usa din dos, tot felul de investitori, sponsori, bagatori de seama cu bani, care distrug handbalul?

Ba da. Dar cei care vor sa ajute handbalul trebuie sa se rezume numai la acest capitol, nu sa inceapa sa contesteze arbitrii, sa faca echipa, sa dea antrenorii afara ca pe niste haine uzate. Dar acum, cel care ajunge sa finanteze un club de handbal are pretentia sa decida totul si atunci se strica. Culmea, cu antrenorii vorbesc despre administratie iar problemele tehnice ajung sa le discut cu oamenii care nu au nicio legatura cu partea tehnica.

Vi se intampla lucrul acesta cand erati in echipa de aur a Romaniei?

Niciodata, niciodata. Imi este si greu sa fac o paralela intre ce a fost si ce este acum. Va spun sincer vis-a-vis de ce se intampla astazi ma determina sa devin mai nostalgic cu situatia pe care nu am agreat-o nici atunci, in care totusi sportivii erau mult mai apreciati, mult mai respectati si in niciun caz nu a exista nicio situatie in care sa nu se poata face o actiune ca nu ar fi bani de masa, casa si altele.

Iata, ca ajungem la un subiect spinos in handbalul romanesc, dupa parerea mea, felul in care sunt tratati sportivii. Nu credeti ca ar trebui marite drepturile pe care le au, protectia lor in lumea asta “miscatoare”?

Da, dar atentie ca la ora actuala, handbalistii ar trebui sa isi faca singuri o analiza intre cati bani primesc si ce aport aduc handbalului in general. Pentru ca la ora actuala sunt niste salarii, care au coborat anul asta din cauza crizei mondiale, dar totusi inca sunt sportivi care castiga mai mult decat dau pe teren.

In conditiile acestea, dumneavoastra credeti ca este numai vina lui Gheorghe Tadici pentru rezultatele nationalei?

Este vina noastra, a tuturor daca vreti. In primul si in primul rand vreau sa va spun ca Tadici a fost numit antrenor al echipei nationale aproape in unanimitate de catre antrenorii, care iata ca astazi vorbesc pe la spate, de catre Consiliul de Administratie, deci nu l-a numit Gatu. In al doilea rand, Tadici este un antrenor de foarte mare valoare, are niste tare care din pacate de multe ori ii anuleaza toate meritele si toate se refera la relatia interumana pe care o are cu jucatoarele. Este un foarte bun slefuitor de talente, le ia de la varsta frageda si atunci isi permine sa vorbeasca mai dur, in momentul in care jucatoarele cresc, se marita, au copii, nu mai accepta acelasi ton si acelasi mod de adresare si de aici apar conflictele. Observ o modificare pozitiva, eu sper ca ramanem pe aceeasi parte a baricadei si se vor remedia multe lucruri. Dar nu asta ne duce pe noi la niste rateuri. Daca vorbim de fete, fetele inca sunt in elita, la baieti nu exista tiran, dar unde performantele sunt reduse. Nu ma absorb de vina. Sunt parte vinovata in tot dar nu singur. Refuz sa primesc acuza ca am venit in FRH sa distrug handbalul, asta este o absurditate, eu am venit campion mondial, e logic sa vreau ca Romania sa ajunga campioana mondiala. Cum sa se poata asta daca nu exista infrastructura si asta nu e depinde nici de mine, nici de Tadici, nici de arbitrii, nici de altii, este dependenta de Statul Roman. Noi nu avem o sala reprezentativa unde sa putem eventual sa organizam un turneu final de Campionat European sau Mondial. Avem niste sali construite in marea majoritate, de catre Ceausescu, pai asta e mort de mult.

Au murit cu el si rezultatele echipelor noastre reprezentative?

Probabil. Sistemul avea printre multe tare si niste calitati. Noi am schimbat in totalitate sistemul si am anulat si tarele si calitatile. Sistemul trecut respecta sportul si il aprecia la justa valoare, il folosea ca un  ambasador de elita al tarii noastre.  Despre bani, nu mai vorbesc, pentru ca am devenit unul dintre cei mai stanjenitori cersetori din Roamnia. Ma duc la firme si am senzatia ca odata ce ma vad, pun repede mana pe buzunar “a venit asta sa imi ia banii”,  dar vreau sa va spun ca nu am cerut niciodata un leu pentru mine! Am cerut pentru echipele nationala, valabil si cand ma duc la Ministerul Tineretului si Sportului sau la cei care in mod normal au obligatia sa sprijine sportul si nefiind bani, spun ca nu au. Am un campionat mondial acum in decembrie, cu echipa feminina, care este schimbata acum. Normal, trebuie sa schimbam generatiile. Probabil ca nu vor fi rezultate nemaipomenite, dar fetele sunt talentate. Inca nu am banii suficienti ca sa le asigur o pregatire decenta, macar la nivelul minim pe care le au adversarele pe care le vom intalni!

Maine veti putea citi care este parerea presedintelui FRH despre tinerele talente, despre cati bani iau jucatoarele din Liga Nationala si daca ii merita sau nu. Mai mult, brailenii vor putea afla parerea lui Gatu despre Perianu si HC Dunarea.

Comentarii

comentariu

About the Author