Published On: sâm, Oct 12th, 2013

Gatu: Perianu este o jucatoare de mare perspectiva, dar daca va capata acea suficienta nu va mai progresa”- (III)

Share This
Tags

cristian-gatu

Continuam astazi cu a III-a parte din interviul pe care presedintele Federatiei Romane de Handbal, Cristian Gatu, l-a acordat in exclusivitate cotidianului Infobraila. In prima parte am putut afla ca actualul presedinte al FRH nu mai doreste sa candideze, ba chiar ar vedea in locul sau un presedinte mai tanar – Gatu: Daca va candida unul la fel de batran ca mine, cu aceleasi tare, nu este in regula! (I). In cea de a doua parte a interviului, presedintele Cristian Gatu ne-a vorbit despre echipa reprezentativa a Romaniei, despre rezultatele slabe ale acesteia si care au fost cauzele care au dus aici – Gatu: Tadici are niste tare care, din pacate, de multe ori ii anuleaza toate meritele ! (II). – Astazi continuam interviul cu presedintele FRH, in care acesta isi spune parerea despre tinerele talente, despre cati bani iau jucatoarele din Liga Nationala si daca ii merita sau nu, despre implicarea finantatorilor in jocul echipei dar si despre Gabriela Perianu si HC Dunarea Braila.

Vorbeati despre talente. Si daca acordati interviul exclusiv pentru Infobrailam ce parere aveti despre Gabriela Perianu? Care credeti ca este echipa la care ar trebui sa joace in continuare? Credeti ca e bine sa ramana in campionatul intern sau ca e mai bine sa mearga undeva in strainatate, asa cum sugereaza oficiali ai clubului brailean?

Romania este recunoscuta de “balta cu pesti multi”, deci cu talente, dar ele trebuiesc crescute si pregatite pentru inalta performanta. Perianu este una din jucatoarele de mare perspectiva, insa daca va sta prea mult la o echipa, vorbesc la modul general, capata acea suficienta si zice “atata pot, mai mult nu pot” si nu va mai progresa. Din punctul meu de vedere, acum exista o reasezare a fortelor in handbalul feminin si masculin, meciurile au devenit mult mai atractive, mult mai echilibrate, din pacate echilibrul este in jos, prin decesul Oltchimului si prin plecarea valorilor pe care le-a avut Oltchimul. Va fi foarte greu sa se construiasca inca o echipa la nivelul Oltchimului. Semnale sunt, si una dintre ele este chiar la Braila, care are o echipa foarte foarte promitatoare vis-a-vis de viitorul cat mai apropiat posibil, dar nu stiu daca cei care finanteaza echipa, au rabdarea ca transferul catre marea performanta sa se faca in timp normal.

Nu vreau sa va dezamagesc dar se pare ca nu au rabdarea asta. Informatiile noastre arata ca vor sa renunte 5-6 jucatoare, exact ce-mi spuneati dumneavoastra, tinere.

Pai vedeti. Pentru ca cel care finanteaza ar trebui sa se ocupe numai de finantare. Cum de altfel si eu, in mod normal, dupa atributiunile mele de serviciu eu trebuie sa asigur finantarea. Dar nu ma pot baga in arbitraje sau in pregatirea echipei nationale pentru care sunt numite in Consiliul de Administratie persoane care au si dreptul si responsabilitati din domeniul respectiv. E o veste trista pe care mi-o dati, va spun sincer, pentru ca eu din ce am vazut la televizor, simt ca Braila va avea un cuvant foarte mare de spus in acest campionat, si atentie in condiitiile in care au un antrenor  tanar, pe care eu il apreciez foarte mult, Cristi Preda. E adevarat ca el si Buceschi sunt pe agenda mea pe lista antrenorilor care pot ajunge la echipa nationala, dar nu stiu cand, astazi, maine, poimaine, depinde de ei si de aportul pe care il vor avea la nivelul echipelor unde ei inca mai functioneaza. Pentru ca Buceschi are probleme astazi in Liga Campionilor, Preda este antrenor la echipa nationala de tineret. Ei trebuie sa isi faca treaba acolo si sunt convins ca va veni si randul lor.

Nu credeti ca este o graba in a obtine niste pozitii care se obtin, in mod normal, dupa ani de experienta?

Da, dar vedeti, noi am pierdut prin revolutia asta, contactul cu valorile umane chiar din Romania. Dupa revolutie au plecat foarte multi tehnicieni, foarte multi jucatori, si copii care au crescut si care sunt talentati nu mai au valorile alaturi de ei, nu au modele si atunci e foarte greu, articifial, sa configurezi cam cum ar trebui sa arate Perianu peste doi, trei ani  pentru ca nu au un model pe care sa il copiez si la antrenament si in afara lui si in terenul de joc.

Am fost criticati in nenumarate randuri pentru ca am prezentat si viata jucatoarelor dincolo de teren, dar noi am facut-o pentru ca sunt copii care vor sa faca sportul acesta si vad ce fac jucatorii nu numai in teren ci si in afara lui.

Am avut in bucataria interna multe, dar noi am respectat cultuma, ca suntem o familie si ca rufele se spala in familei. Au fost si la noi multe dar nu a transpirat nimic. Greseala care a facut-o unul sau altul s-a corectat prin atitudinea pe care am avut-o noi, ceilalti colegi si s-a remediat. Un jucator care se respecta, la un salariu pe care il are astazi, nu le cunosc sumele dar sunt convins ca sunt mult mai ridicate decat o face el pe terenul de handbal,  insa la acest nivel trebuie sa isi regleze si viata personala in asa fel incat sa nu apara discutii legate de niste lucruri nesportive, care se pot intampla oricand.

In ultima parte a interviului, care va fi publicat in zilele urmatoare pe site-ul nostru, Cristian Gatu va spune cine l-a determinat sa nu mai doreasca sa candideze pentru presedentia FRH, dar si ce are de gand sa faca dupa ce va parasi scaunul de presedinte al Federatiei Romane de handbal.

Comentarii

comentariu

About the Author