Published On: vin, Oct 25th, 2013

Focar de infectie la Maxineni. 21 de cazuri de hepatita A confirmate pana acum

Share This
Tags

igiena mainilorIn satul Corbu Nou din comuna Maxineni, s-a constatat o incidenta crescuta a cazurilor de hepatita acuta virala, cu virus A, cara au aparut inca din timpul verii si pana in prezent. Cazurile au afectat initial adolescenti si adulti tineri, extinzandu-se ulterior si la copii de scoala si gradinita. In momentul de fata numarul cazurilor confirmate este 21. Din cele 21 cazuri confirmate, 3 sunt la elevi care frecventeaza Scoala generala si 2 la prescolari care frecventeaza Gradinita din Corbu Nou.

Directia de Sanatate Publica Braila a luat masuri de limitare a acestui focar, cu sprijinul medicul de familie si asistentul de igiena din Maxineni, al asistenta comunitara si a personalul didactic din scoala si gradinita, precum si personalul de curatenie din aceste unitati.

A avut loc intocmirea anchetei epidemiologice preliminare si actualizarea permanenta a informatiilor cu privire la evolutia focarului, identificarea contactilor cazurilor si vaccinarea lor impotriva hepatitei cu virus A ( doar persoanele eligibile ). Au fost vaccinate astfel 101 persoane, din care 68 copii si 33 adolescenti si adulti tineri. De asemenea s-au recoltat probe din apa din reteaua de distributie din localitatea Corbu Nou ( put forat ) in data de 06.09.2013, care a fost necorespunzatoare pentru parametrii clor rezidual liber, amoniu si fier. Pentru parametrii microbiologici proba de apa a fost corespunzatoare.

De asemenea DSP Braila a facut recomandari prin procese verbale, incheiate in focar, la scoala si gradinita, in datele de 24.09.2013 si 23.10.2013, privind dezinfectia precum si educatia sanitara a copiilor prin cadrele didactice, asistenta comunitara, medicul de familie si asistentul de igiena,

Printre masurile luate de DSP mai intalnim si distributie de antiseptice pentru maini si dezinfectante pentru suprafetele din unitatile de invatamant mentionate dar si distributie de pliante “ Spala-te pe maini “, care cuprind informatii cu privire la una din cele mai importante masuri de prevenire a bolii.

De asemenea au fost informate de aceste cazuri si forurilor superioare, a Primariei Maxineni si a Institutiei Prefectului Judet Braila.

Supravegherea epidemiologica continua pentru limitarea extinderii cazurilor.

Fiind o boala al carui microb cauzator se transmite prin mainile murdare ( boala mainilor murdare ), DPS recomanda spalarea pe maini cu apa si sapun, dupa utilizarea toaletei, inainte de servirea mesei si ori de cate ori este nevoie,  spalarea riguroasa a veselei, spalarea legumelor si fructelor inainte de consum, utilizarea apei de baut numai din surse autorizate sau a apei imbuteliate, prezentarea la medic in cazul aparitiei simptomelor tip greata, varsaturi, ingalbenirea tegumentului ( pielii ) si mucoaselor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-