Published On: joi, Oct 3rd, 2013

Divizia 67 Mecanizata “ Siret ” – 45 de ani de la infiintare –

Share This
Tags

In conformitate cu ordinul Ministrului Fortelor Armate nr.M 61 din 24 septembrie 1968 , precum si in baza ordinului R.L. 001214  din 2 octombrie 1968 al comandantului Armatei a 2-a , la Braila, pe data de 1 octombrie 1968 se infiinteaza Divizia 67 Mecanizata “ Siret ”.

Momentele de grea incercare pentru tara din august 1968 , cand independenta  si suveranitatea Romaniei erau amenintate de fortele obscure , au impus factorului politico-militar hotararea istorica de a constitui , in Poarta Focsanilor ,marea unitate si unitatile ce candva o aparasera secole de-a randul.

S-au pus atunci in miscare sute de oameni – ofiteri, maistrii militari,subofiteri – care, schimband garnizoana , si-au schimbat poate si destinul.Materialele, tehnica de lupta, armamentul si munitia afluiau  zi si noapte in garile garnizoanelor de dislocare.

Printre unitatile infiintate la acea vreme in garnizoana Braila,se numara Regimentul 285 Artilerie si Batalionul 528 Cercetare.

Un colectiv de organizare format din foste cadre militare,acum in rezerva, ce au lucrat la Regimentul 285 Artilerie, a organizat pe 28 octombrie 2013, in Sala de festivitati a Cercului Militar Braila, o emotionanta intalnire cu fostii comandanti ai acestei structuri si fostii camarazi.La eveniment au participat gl.bg.dr.Mircea Vladu, comandantul garnizoanei Braila , iar invitatul special al intalnirii gl.mr.(retr.) Liviu Ciubancan, ca organizator al Diviziei 67 Mecanizata “Siret “ , a rememorat evenimentele din acea vreme.Intalnirea a fost urmata de un tedeum la Capela Militara “ Sf. Martiri Brancoveni” sustinut de preotul militar al garnizoanei Leontin Cristian.

Pe 1 octombrie 2013 , Batalionul 528 Cercetare , la cei 45 de ani de existenta, a sarbatorit acest eveniment la care au participat generali ai esaloanelor superioare, reprezentanti ai administratiei locale , comandantii structurilor din garnizoana Braila,fostii comandanti ai structurii, presedintele Asociatiei cercetasilor “Decebal ”, Filiala Braila,col.(retr.) Costica Gavrila, cadre militare in rezerva care au lucrat in acest batalion.

Dupa prezentarea mesajelor si felicitarilor transmise de directorul Statului Major General, seful Statului Major al Fortelor Terestre, comandantul batalionului col. Stamatin Adrian a inmanat noile grade unor subofiteri din subordine si a acordat mai multe diplome de merit unor militari care s-au remarcat cu rezultate foarte bune in procesul instruirii si la competitiile sportive aplicativ-militare.

La incheierea festivitatilor, seful Muzicii Militare a garnizoanei Braila , col.Petrea Gogu a prezentat un frumos concert de muzica de fanfara.

Comentarii

comentariu

About the Author

-