Published On: joi, Oct 3rd, 2013

Din culisele Festivalului Zile si Nopti de Teatru la Braila

Share This
Tags

AFIS festival 2013 micSpectacolul ”Scene din viata insectelor” pe care il puteti vedea in data de 4 Octombrie, la ora 18:00 in Sala Mare a teatrului a fost inclus in selectia Festivalului National de Teatru. Creatia regizorului Victor Ioan Frunza a fost inclusa in categoria ”Creatori si teatre in spectacol” si va putea fi vazut la Bucuresti la Centrul Cultural pentru UNESCO.

“Scene din viata insectelor” este un mister psihedelic muzical, o fabula contemporana cu ganganii. Prin ochii tulburi ai unui vagabond vedem ilustrata la firul ierbii toata panoplia sufletului omenesc. Coborand din lumea aeriana a fluturilor, Vagabondul coboara pe pamant printre gandaci, greieri si scorpioni, apoi intra in lumea subterana a furnicilor, asemeni unei calatorii initiatice. Este initierea omului in moarte, o poveste despre fragilitate si despre supravietuire spusa de cinci actori: George Costin, Sorin Miron, Nicoleta Hancu, Adrian Nicolae, Alexandra Fasola. Muzica ii apartine lui Tibor Cari, costumele sunt creatia Adrianei Grand, iar directia de scena este data de Victor Ioan Frunza.

Autorii nu au intentionat o drama, ci un mister, in sensul vechi si naiv al cuvantului. Si asa cum, in misterele medievale, apareau personificate Lacomia, Egoismul sau Virtutea, gasim si aici anumite categorii etice personificate in insecte, pur si simplu pentru a le da mai multa plasticitate. Ce-i drept, Virtutea lipseste. Daca autorii ar fi adus pe scena, sa zicem, o albina, ca personificare a Ascultarii, sau un paianjen, ca intruchipare a Modestiei, piesa ar fi parut, probabil, mai putin pesimista. Daca n-au facut-o, au avut motivele lor. Oglinda pe care au pus-o in fata vietii era tendentios stramba si ar fi reusit sa strambe gura chiar si celei mai superbe Virtuti umane. Si ia te uita! Rautaciosul truc a reusit peste asteptari. O groaza de oameni au recunoscut omul in aceasta groteasca si si-au dat seama ca si acolo unde nu cauti de obicei, se afla ceva urat, crud si de nimic.

Comentarii

comentariu

About the Author

-