Published On: mar, Oct 15th, 2013

Cum va fi vremea de Craciun si Revelion

Share This
Tags

Administratia Nationala de Meteorologie a emis un raport privind prognoza meteo pentru intervalul octombrie-decembrie 2013. Aceste estimari au un grad de realizare de circa 60 la suta.

Prognoza in luna octombrie

Temperaturile medii lunare se vor situa in general in limite apropiate de mediile climatologice in majoritatea zonelor, exceptie facand sudul, sud-estul si vestul tarii, unde local vor fi posibile valori peste cele normale.

Astfel, in Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, maximele vor ajunge pana la 13 grade Celsius, in Crisana si Moldova – pana la 12 grade Celsius, iar in Maramures si Transilvania mercurul din termometre va urca pana la 11, respectiv 10 grade Celsius. Cantitatile lunare de precipitatii vor prezenta o tendinta de excedent in cea mai mare parte a tarii, exceptand regiunile sud-estice si sudice, unde acestea vor fi apropiate de normalul perioadei.

Cel mai mult va ploua in Oltenia unde sunt asteptate averse de pana la 75 l/mp. In Banat si Maramures, precipitatiile vor avea valori de maxim 55 l/mp, in vreme ce in Crisana si Muntenia acestea nu vor depasi 50 l/mp. In Transilvania caderile de apa nu vor depasi 45 l/mp, iar in Dobrogea si Moldova – 35 l/mp.

Prognoza pentru luna noiembrie

Regimul termic va inregistra in general valori apropiate de normele climatologice, cu exceptia zonelor sud-estice, unde sunt estimate valori peste cele normale, iar in cele nord-vestice si estice, sub mediile multianuale. Maximele nu vor depasi 8, respectiv 7 grade Celsius in Dobrogea, Banat si Muntenia, iar in Crisana, Oltenia si Moldova se vor inregistra valori maxime de 6 grade Celsius. Mercurul din termometre va urca doar pana la 5 grade Celsius in Maramures si Transilvania. Pe de alta parte, temperatura ar putea sa coboare pana la 0 grade Celsius in Transilvania si Moldova.

In octombrie, precipitatiile lunare se vor situa peste mediile climatologice in estul, sud-estul si centrul tarii, iar in restul teritoriului acestea vor fi in general normale. Va ploua mai mult in Oltenia (85 l/mp), Maramures (75 l/mp), Banat (65 l/mp) si Muntenia (60 l/mp). In Crisana si Transilvania, precipitatiile nu vor depasi 50 l/mp, iar in Dobrogea si Moldova maximul va fi de 45 l/mp.

Prognoza pentru luna decembrie

In ultima luna din an, regimul termic va fi normal in cea mai mare parte a Romaniei, iar in regiunile nordice si centrale sunt posibile medii ale temperaturilor mai scazute decat normele climatologi.

Temperaturiile medii in decembrie vor fi cuprinse intre -1 si 2 grade Celsius in Banat, -2 si 1 grad Celsius in Crisana, -1 si 0 grade Celsius in Maramures, -5 si -1 grad Celsius in Transilvania si -1 si 1 grad in Oltenia. Valorile termice vor fi cuprinse intre -3 si 2 grade Celsius in Muntenia, 0 si 4 grade Celsius in Dobrogea si -5 si 1 grad in Moldova.

Cum va fi vremea de Craciun si Reveliom. Cantitatile lunare de precipitatii se vor situa in limite normale, iar local in centrul, vestul si sud-estul tarii vor fi posibile valori peste media climatologica. Precipitatii mai abundente se vor inregistra in Maramures – 85 l/mp, Oltenia – 80 l/mp, Banat – 65 l/mp si Crisana – 60 l/mp. In Muntenia valorile vor fi cuprinse intre 25-55 l/mp, in Transilvania – 20-50 l/mp, in Dobrogea – 25-45 l/mp, iar in Moldova – 20-40 l/mp.

Comentarii

comentariu

About the Author

-