Published On: mie, Oct 30th, 2013

Ce este Hepatita A si cum o poti trata

Share This
Tags

igiena mainilorIn satul Corbu Nou din comuna Maxineni, s-a constatat o incidenta crescuta a cazurilor de hepatita acuta virala, cu virus A, cara au aparut inca din timpul verii si pana in prezent. Cazurile au afectat initial adolescenti si adulti tineri, extinzandu-se ulterior si la copii de scoala si gradinita. In momentul de fata numarul cazurilor confirmate este 21. Din cele 21 cazuri confirmate, 3 sunt la elevi care frecventeaza Scoala generala si 2 la prescolari care frecventeaza Gradinita din Corbu Nou.

Directia de Sanatate Publica Braila a luat masuri de limitare a acestui focar, cu sprijinul medicul de familie si asistentul de igiena din Maxineni, al asistenta comunitara si a personalul didactic din scoala si gradinita, precum si personalul de curatenie din aceste unitati.

Hepatita A este o infectie virala contagioasa cauzata de virusul hepatic de tip A,  care este transmis prin ingerarea alimentelor contaminate prin intermediul mainilor murdare si a apei potabile contaminate prin infiltrarea de apa reziduala provenita din latrine in reteaua publica de apa potabila. Spre deosebire de  virusii hepatici B si C, hepatita A nu determina o infectie cronica asupra ficatului.

Cauze, incidenta si factori de risc

Virusul hepatitei A se gaseste mai ales in materiile fecale si sangele unei persoane infectate cu aproximativ 15-45 zile inainte sa apara simptomele si in prima saptamana de boala.  Prima faza, simultana cu debutul acestei afectiuni hepatice, este caracterizata de simptome nespecifice precum oboseala, stare de slabiciune, anorexie, greata, varsaturi, durere abdominala si mai rar, febra urmata de dureri de cap, eruptii cutanate si diaree. Dupa 1-2 saptamani de la debutul bolii hepatice, se poate instala si icterul.

In cele doua saptamani ce preced aparitia icterului, gradul de contagiune este cel mai ridicat, intrucat concentratia de virusi este maxima (aceasta scade dupa instalarea icterului).

Va puteti imbolnavi de hepatita A in cazul in care: Ati mancat alimente sau ati baut apa care au fost contaminate cu materii fecale, care contin virusul hepatitei A (fructe, legume, fructe de mare, gheata ). Contaminarea acestora se realizeaza de catre o persoana bolnava sau aflata in perioada de incubatie a bolii, care elimina virusul prin materiile fecale, utilizeaza toaleta, nu se spala pe maini si contamineaza ulterior alimente si apa. Ati venit in contact cu materiile fecale ale unei persoane care are in prezent boala, ati atins obiecte contaminate in cazuri de igiena precara. Ati participat la practici sexuale care implica contactul oral-anal.

Aproximativ 3.600 de cazuri de hepatita A sunt raportate in fiecare an. Pentru ca nu toata lumea are simptome de boala, mai multe persoane sunt infectate decat sunt diagnosticate sau raportate.

Factorii de risc includ si calatoriile internationale, in special in Asia, America de Sud sau Centrala, in scop turistic sau profesional, pelerinajele in India, Egipt, personalul sanitar, lucratori in industria alimentara.

Simptomele

Simptomele  apar de obicei, in 15-50 zile dupa ce persoana a fost expusa la virusul hepatitei A. Acestea sunt de obicei usoare, insotite sau nu de icter  ( coloratia galbena a pielii si mucoaselor ).

Prezenta simptomelor in infectia cu virus hepatic A depinde de varsta pacientilor. In cazul copiilor sub 6 ani, 70% dintre infectii sunt asimptomatice.

Virusul devine inactiv la temperaturi mai mari de 85ºC, insa in conditii normale de mediu, virusul hepatic A poate supravietui in afara corpului uman si cateva luni.

Daca cineva a fost infectat cu virusul hepatic A in trecut, nu se mai poate infecta inca o data.

 Odata ce organismul se vindeca de hepatita A, dezvolta anticorpi care il pot proteja de viitoare infectii cu acelasi virus hepatic A.

Simptomele includ: Urina inchisa la culoare; Oboseala marcata,stare de slabiciune; Pierderea poftei de mancare; Dureri abdominale sau disconfort, mai ales in zona  ficatului pe partea dreapta sub coaste; Greata si varsaturile; Scaune decolorate; Ingalbenirea pielii (icter)

Tratament

Nu exista niciun tratament specific pentru hepatita A. Se recomanda repaus fizic si alimentar, odihna la pat si regim dietetic.

Este util a se bea multe lichide, in special daca apare diaree si varsaturi. O alta masura ce trebuie luata este evitarea alcoolului si substantelor care sunt toxice pentru ficat, inclusiv acetaminofenul(paracetamol). Alimentele grase pot provoca varsaturi, deoarece substantele din ficat sunt necesare pentru a digera grasimi. Alimentele grase trebuie evitate in timpul fazei acute. Desi nu exista tratament medical etiologic, dupa debutul hepatitei A, exista posibilitatea de a diminua unele simptome (precum durerea si greata) prin utilizarea unor medicamente prescrise de  medic.

Cea mai eficienta metoda de profilaxie este vaccinarea impotriva hepatitei cu virus A care poate fi efectuata de la o varsta de un an si pana la 29 de ani, recomandabil inaintea intrarii intr-o colectivitate la risc sau calatorie intr-o zona endemica de hepatita A. In mod exceptional, in focare de hepatita A, contactatii cazurilor pot si vaccinati in primele 72 de ore de la realizarea contactului infectat, in incercarea de limitare a extinderii focarului. Vaccinarea presupune 2 doze administrate la 6-12 luni interval una de cealalta.

Sfaturi medicale:

Intotdeauna spalati-va bine mainile dupa folosirea toaletei si atunci cand veniti in contact cu sangele unei persoane infectate, materii fecale, sau alte fluide corporale.

Evitati consumul de alimente  murdare, nespalate si apa din surse necunoscute.

Evitati aglomeratiile.Virusul se poate raspandi mai rapid prin aglomeratie si alte locuri unde oamenii sunt in contact apropiat.

Spalati-va bine mainile  inainte de servirea alimentelor si dupa folosirea obiectelor murdare.

Evitati produsele lactate daca nu sunt verificate sanitar.

Evitati carne cruda sau insuficient preparata termic si pestele crud.

Feriti-va de fructele feliate, care pot fi spalat in apa contaminata.

Nu cumparati produse alimentare de la vanzatorii ambulanti.

Vaccinati-va impotriva hepatitei A, in cazul in care calatoriti in tari in care apar focare ale acestei  bolii.

Daca sursa de apa nu este sigura, fierberea apei este cea mai buna metoda pentru a elimina hepatita A.       

Comentarii

comentariu

About the Author

-