Published On: lun, Oct 7th, 2013

Braila este singurul judet fara datorii din Romania

Share This
Tags

harta datoriilorO analiza facuta de Adevarul.ro arata ca Braila este singurul judet din tara care nu are nicio datorie. In capul listei, cu cele mai multe datorii se afla municipiile Constanta, Piatra Neamt si judetele Vrancea, Teleorman sau Caras Severin.

Un document al Ministerului Finantelor care evidentiaza situatia datoriilor inregistrate de administratiile locale arata ca opt judete si patru municipii resedinta de judet sunt atat de puternic indatorate incat nu mai au dreptul, potrivit legii, sa se imprumute sau sa garanteze imprumuturi. Adica au depasit limita de 30% a gradului de indatorare (plati de facut in raport cu bugetul disponibil). Intamplator sau nu, printre administratiile supraindatorate se numara si „feudele“ unor baroni locali, intre care amintim municipiile Constanta condus de Radu Mazare si Piatra Neamt condus de Gheorghe Stefan si judetele Vrancea condus de Marian Oprisan, Teleorman condus de Adrian Gadea sau Caras-Severin condus de Sorin Frunzaverde.

Analizele asupra datoriei publice din ultimii ani au aratat ca, in timp ce la nivel national Romania isi reduce deficitul bugetar, la nivel local lucrurile evolueaza exact pe dos, adica deficitele administratiilor judetene, municipale, orasenesti si, in multe cazuri, chiar comunale cresc vertiginos. Astfel ca, pentru a preveni supraindatorarea locala, Guvernul a impus un barem de 30%, iar cu ocazia intocmirii documentului citat s-a „descoperit“ ca exista administratii care au depasit demult aceasta bariera. Campionii supraindatorarii locale sunt judetele Caras-Severin (cu 173% datorie in buget), Covasna (135%) si Dambovita (62,4%), respectiv municipiile Botosani (106,7%), Piatra Neamt (53,5%) si Constanta (37,7%). Totalul datoriilor acumulate de administratiile analizate (judete si resedintele lor) se ridica la 5,8 miliarde de lei, adica echivalentul a 1,3 miliarde de euro.

La polul opus, conform celor de la adevarul.ro Braila este singurul judet si singurul municipiu care are zero datorii la buget.

Potrivit legislatiei, autoritatile administratiei publice locale pot contracta sau garanta imprumuturi numai cu avizul comisiei de autorizare a imprumuturilor locale. Aviz care, in cazurile amintite mai sus, nu poate fi decat negativ.

Comentarii

comentariu

About the Author

-