Published On: Soare, Oct 6th, 2013

Braila, aleasa sa reprezinte in Europa ororile comunismului din Romania

Share This
Tags

baragan_bordei-deportariRomania va participa, alaturi de alte noua state europene ex-comuniste, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Republica Ceha si Ungaria, la proiectul “Peace and Agriculture”, initiat de Ministerul Alimentatiei, Agriculturii si Protectiei Consumatorilor din Germania si Asociatia “FriendenBrot”.

Fiecare tara va alege un loc cu incarcatura simbolica pentru dramele din perioada comunista, unde se va infiinta o cultura de secara, cu seminte provenite din “Fasia mortii”, din apropierea amplasamentului fostului Zid al Berlinului. In 2014, recolta obtinuta va fi trimisa in capitala Germaniei, unde in cadrul unei ample ceremonii, ce va avea loc la data de 9 noiembrie, se va coace “Painea Prieteniei”.

Judetul Braila a fost ales pentru a gazdui cultura de secara care va ajunge la Berlin la sfarsitul anului 2014. Semintele de la “Fasia mortii” vor fi plantate in data de 10 octombrie in Campia Baragnului, in zona unde in timpul regimului comunist a existat localitatea Rubla, astazi satul Valea Calmatuiului-orasul Insuratei. Astazi, o singura casa mai aminteste de iadul comunist din Baragan.

In satul Rubla, infiintat la inceputul anilor 1950, in mijlocul aridei Campii a Baraganului, au fost deportate aproximativ 300 de familii cu origini “nesanatoase”, mai preciz opozantii regimului comunist, marea majoritate adusi in vagoane pentru vite, din zona frontierei de vest a tarii. In conditii inumane, in acest loc au avut domiciliul fortat si si-au trait dramele banateni, basarabeni, bucovineni, aromani, germani, sasi sau sarbi, printre ei numaranu-se si liderul taranist Corneliu Coposu. Pe camp, departe de orice asezare omeneasca, deportatilor li s-a ordonat sa isi ridice case, fiecare avand destinat un lot de pamant, delimitat de tarusi.

In perioada 1951-1956, cat a durat domiciliul fortat in Baragan, au murit peste 1.700 de oameni, dintre care 174 de copii.

Partenerul principal al Ministerului Agriculturii pentru implementarea proiectului in Romania este Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

Proiectul ”Peace and Agriculture”  isi propune sa promoveze si sa pastreze proaspata in constiinta publica ideea ca agricultura durabila, bunastarea si fericirea oamenilor nu se pot realiza decat in timp de pace, se arata pe blogul jurnalistului de investigatii Alin Cristea.

Comentarii

comentariu

About the Author

-