Published On: mar, Oct 22nd, 2013

EXCLUSIV: Aventura teroristului Omar Hayssam la Braila. Primar: “Cu lemnele teroristului am pus garduri si acoperisuri la toate institutiile, de ce sa nu recunoastem”

Share This
Tags

scoala stancuta gard omarUn primar al unei comune brailene i-a tinut piept lui Omar Hayssam, in momentul in care teroristul detinea o afacere pe teritoriul judetului Braila. Infobraila va prezinta in exclusivitate povestea afacerii sirianului si modul in care a ajuns un primar brailean sa puna gardurile institutiilor din localitate din lemnul lui Hayssam. Ziarul nostru va publica in editia de maine partea a doua a acestui material, dezvaluind legaturile dintre orasul nostru si teroristul sirian.

Aducerea in tara a sirianului Omar Hayssam, condamnat pentru rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak, pe data de 19 iulie, a declansat un amplu scandal mediatic. Presedintele Traian Basescu a declarat, in ziua aducerii teroristului, ca Romania ar fi efectuat "o operatiune neautorizata" pe teritoriul altui stat, iar premierul Victor Ponta a mentionat ca a aprobat si a avizat tot sprijinul logistic pentru efectuarea acestei operatiuni, lansand o serie de ironii la adresa sefului statului.
Pana la implicarea lui Hayssam in rapirea jurnalistilor romani, sirianul era un prosper om de afaceri si un apropiat al cercurilor puterii de la acel moment. Teroristul a fugit din tara la data de 30 iunie 2006.

In 2003, teroristul numarul 1 al Romaniei, detinea o avere estimata la 100 milioane de dolari, figurand in topul celor mai bogati romani. Parte a acelei averi, astazi insignifiant mai mica, era reprezentata si de o afacere derulata pe teritoriul judetului Braila, mai precis pe raza comunei Stancuta.
Agro City Center, firma detinuta de Hayssam, a cumparat la finele anului 2000, la sfarsitul mandatului lui Ioan Avram Muresan la Agricultura, actiuni la societatea comerciala Stanriz SA Stancuta. Pentru 100.000 de dolari, sirianul a achizitionat 65% din actiunile fostului IAS de la Stancuta, unde se afla una dintre cele mai mari orezarii din Romania. Afacerea a fost mai mult decat profitabila, tinand cont de faptul ca terenurile IAS-ului valorau la acea vreme aproximativ 17 miliarde lei vechi, iar orezul depozitat in hangare 7 miliarde lei. Societatea a fost radiata

Aventura lui Hayssam in Braila: "Ne-a dat un TV alb-negru. Ce, noi stiam ca e terorist? Se zice ca localnicii au dat foc la o magazie a lui Omar"

nicu turcuOmar Hayssam a vizitat comuna Stancuta o singura data, cel care se ocupa de afacere fiind fratele sirianului, Suleiman Omar. La acea vreme, primarul comunei Stancuta era PSD-istul Nicu Turcu, actualul edil al localitatii. Turcu ne-a declarat in exclusivitate ca l-a cunoscut pe Hayssam, care l-a vizitat la Primarie.
"A fost cu inginerii romani care lucrau la IAS. Era un om normal. Am vorbit vreo 20 de minute, chiar m-a intrebat daca avem nevoie de ajutor. A donat un televizor alb-negru pentru scoala generala, acum nu cred ca mai este. Nu mai e functionabil", ne-a declarat Turcu.

Edilul ne-a povestit despre un episod mai dificil pe care a trebuit sa il gestioneze in relatia cu afaceristii arabi. Dupa ce Hayssam a cumparat IAS-ul, oamenii adusi de el in localitate au inceput sa ii ameninte pe localnici, avertizandu-i ca daca isi vor mai lasa animalele sa pasca pe terenurile firmei, le vor sechestra. Locuitorii comunei au fost enervati de aceasta cerinta pentru ca "de cand e lumea", in acel loc pasteau orataniile celor din Stancuta. Intr-o noapte o magazie a firmei Agro City a luat foc, edilul precizand ca la acel moment se banuia ca localnicii sunt vinovati de incendiu.

"Cand a preluat IAS-ul, unii dintre localnici au fost mai suspiciosi, mai tematori, pentru ca pe unii i-a amenintat ca nu au voie pe acolo cu animalele, ca le sechestreaza. Nu le-a sechestrat, dar a doua sau a treia zi, o magazie a lui Hayssam a luat foc. Se banuia ca a dat cineva foc de la amenintarile alea si cand a trecut pe aici Hayssam mi-a multumit ca am ajutat la incendiu. Cand s-a batut clopotul noi am intervenit cu pompierii", a mai precizat edilul.

"Din lemnul lui Hayssam am pus gard la scoala, la gradinita. A fost material, am invelit tot ce a fost institutie"

Un alt moment tensionat, insa care a avut un final bun pentru comuna braileana, a fost legat de plata unei datorii a firmei lui Hayssam catre autoritatile locale.

camion-cu-lemneLa inceputul anului 2001, primarul Nicu Turcu povesteste ca Suleiman, fratele teroristului, a venit la Primarie pentru a primi subventia agriola care se ridica la 4 miliarde de lei. Insa, edilul brailean nu s-a lasat intimidat de sirian, cerandu-i sa isi achite intai datoriile catre bugetul local, si apoi sa ceara subventia. Suleiman nu a dorit sa achite suma de bani, mai exact 200 milioane lei vechi, negociind cu primarul achitarea datoriei cu lemn de la firma Foresta Arges SA. Dupa cateva zile, la usa primariei au sosit mai multe camioane incarcate cu dulapi si cherestea, care aveau ca destinatie Primaria comunei Stancuta. Actele de insotire a marfii lipseau, iar "gospodarul-sef" al comunei brailene a retinut lemnul. Nicolae Turcu a folosit lemnul pentru a construi gardul si acoperisul scolii din Stancuta, dar si a mai multor institutii.

"Le-am luat lemnele in schimbul datoriilor pe care le aveau catre Primarie, in compensare, ne-au dat material lemnos. Am discutat cu ei. La momentul ala am prins oportunitatea asta , pentru ca aveau datorii pe care noi nu le puteam recupera si firma intra in faliment, apoi intram la masa credala. Ne-am folost de oportunitate, de ce nu? Am invelit 860 de mp la scoala din Stancuta, la Cuza Voda am facut peste 500 metri liniari de garduri. Pentru gradinita, scoala din Stanca, si la Cuza, tot ce inseamna institutii publice am folosit. Puneam galeti si ligheane cand ploua in scoala. A fost material suficient, de ce sa nu recunoastem? Fratele lui a fost mai rau, cica materialele erau ale lor. Si i-am zis nu are cum, avizele erau pentru Primarie. Nu stiu ce vreti voi? Eu le-am bagat la Primarie, asa am discutat cu ei inainte", ne-a mai spus primarul.

"Jucau arabii fotbal pe terenul de la scoala. Dupa ce a fugit din tara, Politia ne-a intrebat daca l-am mai vazut. Ce ala era de Stancuta?"

Dupa ce Omar Hayssam a fugit din Romania, edilul spune ca politisti de la IPJ Braila au trecut prin Stancuta si au intrebat la Primarie daca l-au mai vazut pe sirian prin localitate: "Au venit si au intrebat daca a fost pe aici, cand a fugit el din tara. Au intrebat si pe la ferma si prin sat daca a mai venit Hayssam pe aici. Ce ala era de Stancuta, doamne iarta-ma".

Nicu Turcu ne-a mai spus ca administratorii arabi care se ocupau de firma sirianului se intelegeau foarte bine cu directorul de atunci al scolii din localitate, ba chiar veneau si jucau fotbal cu localnicii din sat pe terenul unitatii de invatamant.
"Atunci era directorul scolii, Oancea Stan, care era profesor de sport. Administratorii arabi ai firmei lui Hayssam mai faceau sport prin curtea scolii. Inginerii lui Hayssam, care erau in zona, jucau fotbal cu ai nostri. Imi amintesc ca directorul scolii mi-a zis ca a vorbit cu unul din ingineri si dupa doua saptamani a trimis un televizor pentru scoala", a incheiat edilul de la Stancuta.

 

Comentarii

comentariu

About the Author