Published On: vin, Oct 25th, 2013

Asociatia “Initiativa Cetatenilor Seniori” demareaza un proiect de adoptie a cainilor comunitari

Share This
Tags

adapost cainiIn perioada 27-30 octombrie 2013 are loc la Braila prima intalnire a partenerilor din proiectul “Pregatirea Cetatenilor Seniori pentru Imbatranire Activa”. Durata proiectului este de doi ani (2013-2015). Proiectul este finantat prin Grundtvig Parteneriat dedicat educatiei adultilor in cadrul Programului UE Pentru Educatie pe Tot Parcursul Vietii.  Finantarea este dedicata doar schimburilor de experienta, celelalte activitati fiind sustinute din bunavointa partenerilor locali.

Initiatiatorul si coordonatorul parteneriatului european este asociatia “Initiativa Cetatenilor Seniori” din Braila, organizatie dedicata valorificarii experientei de viata si a expertizei seniorilor in beneficiul comunitatii brailene. Partenerii de proiect sunt organizatii din Bulgaria, Marea Britanie,  Polonia, si Turcia.

Tema de lucru a proiectului este  o chestiune care la momentul scrierii proiectului nu constituia o “vedeta”  emotionala de presa, respectiv  cainii fara stapan de pe strazile oraselor romanesti.  Proiectul sustine mentinerea cainilor fara stapan in afara strazii, in conditii pe cat de bune posibil.

In cei doi ani de proiect, impreuna cu partenerii europeni si cei locali, avem sarcina de a implica cetatenii seniori , fie cu familiile lor, fie in grupuri multigenerationale, in actiuni de voluntariat pe tema proiectului.

Studii si schimburi de experienta cu organiatiile partnere vor sustine : realizarea campaniilor  de promovare a  alertei fata de avantajele animalelor de companie si a riscurilor pentru  sanatatea si siguranta a cetatenilor generate de cainii fara stapan; aprofundarea  semnificatiei competentelor socio-civice ale cetatenilor seniori  in context;  demararea campaniilor brailene de  adoptie in familie, la distanta si de dezvoltare a adaposturilor private .

Pentru punerea in aplicare a planului de actiune descries , Initiativa Cetatenilor Seniori, a agreat  un protocol general de colaborarea cu Primaria Braila si protocoale de colaborare pe grupuri de interes . Pentru implicarea tinerilor si a copiilor , vor fi prezente scolile 18, 23, 2, Colegiul “Ana Aslan” si scoala privata ”Sfanta Maria”, alaturi de Pro Democratia Club Braila; pentru persoane cu probleme de sanatate si copii cu dizabilitati, organizatie “Trebuie” – filial Braila; pentru  veterinari si ONGuri preocupate de problema cainilor fara stapan participa veterinarii  Marian Capatan, Ionut Lungu si Asociatia pentru protectia mediului si a animalelor “Vreau sa fiu liber”; din partea adminsitratiei si serviciilor locale protocolul prevede implicarea primariei, a adminisitratorului si voluntarilor de la adapostul Unirea, a Serviciului de Utilitate Publica de Gospodarire Locala.

Cu un sprijin atat de larg, nu putem sa decat sa credem ca vom reusi  sa initiem traditia periodica a campaniilor de adoptie in familie, a adoptiilor la distanta,  a sustinerii adaposturilor private. Alaturi de acestea credem ca invatarea informala prin vizite ale copiilor cu parintii, bunicii si profesorii, voluntariatul tinerilor si voluntariatul residential din alte tari vor deveni interesante pentru comunitatea braileana.

Proiectul se incheie prin Conferinta Europeana “ ACTIVE AGING” care va comunica rezultatele proiectului european si va anima Braila si pe cetatenii sai cu diferite evenimente tematice  in iunie 2015.

Comentarii

comentariu

About the Author

-