Published On: Soare, Sep 1st, 2013

Ziua Jandarmeriei Rurale, aniversata la Braila

Share This
Tags

jandarmi-6Luni, 2 septembrie, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Braila, va marca  Ziua Jandarmeriei Rurale, unde se vor desfasura activitati la sediul unitatii, pentru a cinsti jandarmii cazuti la datorie. Actiunile prilejuite de aceasta aniversare vor incepe la ora 8:00, cu arborarea drapelului pe catarg si intonarea imnului de stat.

La data de 1 septembrie se implinesc 120 de ani de la intrarea in vigoare a Legii asupra Gendarmeriei Rurale, publicata de Regele Carol I prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893 si intrat in vigoare la 1 septembrie 1893, prin care Jandarmeria devine pe langa un corp militar si o institutie nationala, pentru ca, sub comanda generalului de brigada Mihail Rasty, noul infiintat Inspectorat General al Gendarmeriei coordona o structura pe tot teritoriul national.

Totusi, din cauza insuficientei resurselor banesti, aplicarea legii s-a efectuat esalonat pe durata a doi ani (1894-1896). Legea Jandarmeriei Rurale, din 1 septembrie 1893, prevede instituirea unui corp de paza si ordine, militarizat, in toate localitatile rurale din tara, deoarece structurile anterioare – practic, neprofesionalizate, nu faceau fata situatiei complexe de pe teren si nici nu corespundeau unui stat modern european.

Jandarmeria rurala era organizata pe companii, cate o companie in fiecare judet, fiind subordonata Ministerului de Interne si venea in sprijinul prefectilor, subprefectilor si primarilor, pentru asigurarea serviciului administrativ in mediul rural.

Jandarmeria in judetul nostru se infiinteaza ca structura in anul 1893, sub denumirea de Compania de Jandarmi Braila, avand un numar de 16 militari – jandarmi impartiti pe trei sectoare.

In preajma celui de-al Doilea Război Mondial, efectivul ajungea la 129 jandarmi, impartiti in opt sectii.

 Incepand cu anul 1929, Companiile de Jandarmi devin legiuni, Legiunea de Jandarmi din Braila avand in subordine sectoare si posturi.

Conform fondurilor arhivistice, pastrate la Directia Judeteana a Arhivelor Nationale, pana in anul 1949, la Braila erau cinci sectoare de jandarmi: Dudesti, I. C. Bratianu, Ianca, Radu Negru si Traianu, si 42 posturi de jandarmi.

Comentarii

comentariu

About the Author

-