Published On: lun, Sep 30th, 2013

Saptamana prevenirii criminalitatii

Share This
Tags

Actiune politie* In perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2013, Politia Romana desfasoara la nivel national o serie de activitati sustinute in domeniul prevenirii infractionalitatii, in cadrul evenimentului „Saptamana Prevenirii Criminalitatii” *

Aflat la cea de-a VIII-a editie, evenimentul este structurat pe domenii de prevenire, in acord cu prioritatile de actiune ale Politiei Romane din acest an.

La nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Braila, activitatile vor fi sustinute de politisti de proximitate, de prevenire, de la structurile de politie rutiera si de ordine publica.

Prima zi a saptamanii, 30 septembrie, este dedicata la nivel national prevenirii infractiunilor de furt. Tematica acestei zile decurge din prioritatea Politiei Romane pe anul 2013 care vizeaza prevenirea infractiunilor de furt, prioritate transpusa la nivelul judetului Braila in Programul judetean de prevenire a infractiunilor de furt. Activitatile structurate la nivelul judetului Braila vor viza pe de o parte, prevenirea furturilor din autoturisme, iar pe de alta parte, prevenirea furturilor din locuinte. In raport cu riscul de producere a acestor infractiuni la nivelul judetului, activitatile in municipiul Braila vor fi orientate spre informarea si prevenirea populatiei de a adopta masurile de siguranta pentru protejarea propriilor autoturisme, in timp ce activitatile la nivelul oraselor si al comunelor vor viza prevenirea furturilor din locuinte. Activitatile planificate pentru aceasta zi se vor desfasura in parcari, zone aglomerate si vor consta in discutii ale politistilor cu cetatenii si diseminarea de materiale cu continut preventiv.

Ziua de 1 octombrie 2013 va fi dedicata informarii cetatenilor in scopul prevenirii infractiunilor de talharie. Tematica acestei zile decurge din prioritatea Politiei Romane pe anul 2013 care vizeaza prevenirea infractiunilor cu violenta. Activitatile vor consta in informarea populatiei cu privire la protejarea bunurilor personale si vor viza, in municipiul Braila, in special prevenirea talhariilor stradale, iar in orasele si comunele din judet, prevenirea talhariilor in locuinta, cetatenii primind in acest sens flyere tematice.

Urmatoarele doua zile ale Saptamanii prevenirii criminalitatii vor fi dedicate elevilor din unitatile de invatamant din judetul Braila. Tematica acestor doua zile decurge din prioritatea Politiei Romane pe anul 2013 care vizeaza prevenirea delincventei juvenile si a victimizarii minorilor. Astfel, ziua de 2 octombrie 2013 va viza prevenirea delincventei juvenile, politistii urmand a desfasura intalniri interactive cu elevii, abordand subiecte precum raspunderea penala, diferenta dintre infractiune si contraventie, cazierul judiciar etc..

Intalniri ale politistilor cu elevii, in special cu cei din scolile gimnaziale, se vor desfasura si in ziua de 3 octombrie a.c., de aceasta data mesajul fiind axat pe informatii si recomandari in scopul prevenirii victimizarii minorilor.

In ambele zile dedicate minorilor, activitatile in scoli se vor desfasura incepand cu orele 900.

Ultima zi a manifestarii, 4 octombrie, va fi dedicata sigurantei rutiere. In scopul prevenirii accidentelor rutiere si a constientizarii participantilor la trafic despre respectarea legislatiei in domeniu, la nivelul judetului sunt organizate activitati adresate atat conducatorilor auto, cat si pietonilor, care vor fi desfasurate de politisti de la Serviciul Rutier, de la politiile orasenesti Ianca, Faurei, Insuratei si sectiile de politie rurala si de la compartimentul Analiza si Prevenirea Criminalitatii.

Reamintim faptul ca evenimentul Saptamana Prevenirii Criminalitatii a debutat in anul 2006, la initiativa Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii din cadrul I.G.P.R., scopul acestei manifestari fiind acela de sensibilizare a populatiei cu privire la importanta prevenirii infractionalitatii si la necesitatea adoptarii unor conduite antivictimale si antiinfractionale.

Comentarii

comentariu

About the Author

-