Published On: mie, Sep 11th, 2013

REPORTAJ: CU MAINILE MURDARE DE ISTORIE

Share This
Tags

img_92131Lucrarile arheologice au fost abandonate inca din perioada comunista, iar balariile au acoperit ruinele vechi de mai bine de doua milenii. Astazi, doar dobitoacele localnicilor mai “cauta” istoria in acel loc. Dava getica de pe raza comunei brailene Gradistea reprezinta un obiectiv turistic doar in spatiul virtual, pe site-ul primariei localitatii, in teren situatia fiind cu totul alta. Autoritatile locale ridica din umeri, aratand cu degetul spre proprietarii terenului pe care se afla fostul sit arheologic, respectiv Ocolul Silvic Ianca. Reprezentantii Ocolului spun raspicat ca ei se ocupa de paduri si nu de istorie. La Muzeul de Istorie situatia pare mult mai clara: “Noi ne-am facut treaba”. Un reportaj despre modul in care istoria este aruncata la cosul de gunoi.

“E pe site. Nu trebuie sa avem si noi ceva?”

Pe site-ul primariei Gradistea, condusa de liberalul Andrei Petre, Popina geto-dacica este prezentata ca un obiectiv turistic de referinta pentru localitate, scurtul istoric ce insoteste o fotografie care prezinta un sit arheologic care nu se afla pe raza judetului Braila, te face, fara indoiala, sa iti planifici o scurta calatorie pana in acel loc, la doar 50 de kilometri de municipiul Braila. Totul este istorie, la propriu.

Edilul comunei recunoaste senin ca totul este un exercitiu de imagine, care ascunde numeroase perechi de maini, murdare de istorie. Dupa Revolutie, dava a fost data uitarii, desi Andrei Petre ne-a spus ca a incercat sa aduca la viata acel loc, aflat in Andrei Petre gradisteadegradare si sa il exploateze din punct de vedere turistic. Nimic concret insa. Ascuns in spatele unor asa-zise proiecte europene si a unei incurcaturi de ordin administrativ, primarul comunei Gradistea arunca problema in curtea Directiei Silvice Braila, respectiv Ocolului Silvic Ianca, proprietarii terenului unde se afla vestigiile.

“Ruinele nu sunt vizitate. Ce obiectiv turistic? E doar pe site, nici macar nu e fotografia de la noi, ca aici sunt balarii. Nu trebuie sa avem si noi ceva? E acces din punct de vedere al infrastructurii, dar atat. E abandonata de ani si ani. Am incercat un proiect european, dar cu cine? Proprietarul terenului este Directia Silvica Braila, nu noi. In timpul lui Ceausescu, Muzeul a facut sapaturi arheologice, sapau tinerii de aici din localitate. Am inteles ca au gasit obiecte vechi, insa nu stiu mai multe. Intrebati-i pe ei”, ne-a declarat Andrei Petre.

“Da, e pe terenul Ocolului, dar ce sa facem noi?”

Asta am si facut. Punctul de vedere al Ocolului Silvic Ianca, exprimat de ing. Costea Cornel, a fost la fel de evaziv ca cel al prim-gospodarului comunei brailene: “Intrebati pe la Muzeu”. Am insistat si am aflat ca desi Ocolul Silvic Ianca este proprietarul terenului, nu a existat niciodata o discutie cu administratia locala sau cu Muzeul de Istorie in privinta acestor ruine vechi de 2.000 de ani.

“Mare lucru nu pot sa va spun. Da, e pe terenul Ocolului, dar ce sa facem noi? Au fost candva lucrari arheologice, insa nu ne-a contactat niciodata nimeni. Nici noi pe ei, ca nu s-a pus in discutie cedarea terenului sau chestiuni din acestea. Stiu ca zidurile se mai vad si sunt frumoase”, a precizat inginerul Costea.

“Noi ne-am facut treaba, ce sa le mai facem?”

La Muzeul de Istorie, directorul institutiei, prof. univ. dr. Ionel Candea s-a aratat contrariat de declaratiile primarului din Gradistea, despre planurile caruia a spus ca tin de “imaginatie”. Despre importanta istorica a davei, nimic concret.

ionel-candea-“In anii ’70 si ’80 s-au facut cercetari arheologice si s-au gasit numeroase obiecte, ceramica geto-dacica si chiar greceasca. Totul este la Muzeul de Istorie. Din partea Muzeului situatia ruinelor este foarte lamurita. In cazul in care s-ar gasi o locuinta geto-dacica si ar fi conservata se pot face multe lucruri. Noi ne-am facut treaba, ce sa le mai facem? Sa ne facem stapani pe loc? Acum sunt numai balarii, cineva trebuie sa-l intretina”, a mentionat profesorul Candea.

La intrebarea cine sa il intretina, directorul a aratat cu degetul catre primaria comunei. Insa, legat de obiectivul turistic de pe site-ul primariei, Candea a spus ca totul tine de imaginatia primarului Petre.

“Nu ma pot duce de nebun sa fac curatenie si sa imi zica unul ce cauti pe aici. Pe surse proprii nu pot face nimic”, a mai declarat edilul.

Dincolo de toate aceste declaratii, raman acele vestigii de care pare ca nimeni nu se ingrijeste.

 

Comentarii

comentariu

About the Author