Published On: joi, Sep 5th, 2013

O alta reusita: In urma sesizarii facute de INFOBRAILA, ferma de porci a lui Caruz a fost amendata cu 75.000 RON

Share This
Tags

caruzIn dimineata zilei de 25 august, Infobraila a publicat un articol, insotit de un material video, in care relatam despre faptul ca in Dunare au fost deversate reziduuri de la ferma de porci din comuna Tichilesti, care apartine familiei omului de afaceri brailean Gheorghe Caruz.

Contactat telefonic, la acel moment, fostul presedinte al Patronatului Roman al Carnii de Porc a precizat pentru Infobraila ca “administratorul fermei raspunde pentru ce se intampla”, el fiind plecat in concediu.

Infobraila a sesizat telefonic Garda de Mediu Braila si Sistemul de Gospodarire a Apelor Braila despre aceasta situatie. La cateva minute dupa sesizare, directorul Garzii de Mediu, Carmen Popoaca, a confirmat pentru ziarul nostru ca o echipa mixta a celor doua institutii a fost trimisa la fata locului pentru a preleva probe din fluviu.

Rezultatele analizelor efectuate in laboratorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Braila au incriminat firma lui Caruz. Valorile determinate ale indicatorilor de calitate a apelor uzate analizate depasesc limitele admise, prevazute de Autorizatia de gospodarire a apelor detinută de  ”Complexul de porci” Tichilesti. Astfel, societatea comericala a primit din partea Garzii de Mediu o amenda impresionanta, in cuantum de 75.000 RON. De asemenea, firma familiei Caruz va trebui sa plateasca si penalitatile aplicate de Sistemul de Gospodarire a Apelor pentru fiecare indicator de poluare depasit.

In urma cu 4 ani, complexul porcin de la Tichilesti a mai fost in mijlocul unei situatii similare. Atunci, Garda de Mediu Braila a constatat deversari de ape uzate, cu concentratii mari de poluanti, in Dunare, la km fluvial 5, in dreptul localitatii Tichilesti.

TichilestiLa sfarsitul anului 2011, pe platforma Baldovinesti, unde isi desfasura activitatea grupul de firme “Complexul de Porci” Braila SA, “Caruz” SA si “Soroli Cola” SA, detinute de Caruz, comisarii Garzii de Mediu, inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si lucratorii Inspectoratului de Politie al Judetului au descoperit ca aceste societati comerciale depozitau ilegal, langa halele de crestere a porcilor, tone de deseuri de origine animala. Cantitati foarte mari de cadavre in putrefactie si resturi de porci au fost ingropate sau aruncate pur si simplu printre halele dezafectate ale fermelor in cauza, in loc sa fie incinerate, asa cum cere legislatia. Comisarii de mediu si inspectorii veterinari au aplicat amenzi in valoare totala de 2,72 miliarde de lei vechi.

In anul 2012, “Complexul de Porci” Braila a fost inchis de Garda de Mediu Braila,  dupa ce firma nu a respectat prevederile autorizatiei integrate de mediu, prin care se obligase ca pana la dara de 31 decembrie 2011 sa realizeze anumite investitii destinate protectiei mediului.

Comentarii

comentariu

About the Author