Published On: vin, Sep 27th, 2013

Let’s do it Romania, sambata la Braila

Share This
Tags

AR-2.631 campania Let's do it Romania copyIn Romania, totul a inceput cu filmuletul Estoniei, in vara lunii iulie 2009. Filmuletul, despre cum au reusit estonienii sa puna in practica aceasta actiune, a fost o adevarata sursa de inspiratie si a circulat pe internet timp de cateva zile intr-un ritm alert, starnind multe discutii si intrebari. Fiecare persoana care il vedea se intreba timid: “oare s-ar putea asa ceva si in Romania?”. Liana Buzea, presedintele Asociatiei EcoAssist, a fost cea care a decis sa realizeze proiectul si in tara noastra. Asa a inceput totul!  Au urmat multe intalniri si discutii, in vederea obtinerii unor reactii sau chiar stabilirea unor variante de colaborare. Lucrurile s-au conturat treptat, initiativa grass-root a fost cea care a mers de la sine, oamenii alaturandu-se cu entuziasm cauzei.

Pe 25 septembrie, peste 200 000 de voluntari au participat la curatenie in toata tara. Si nu ne-am oprit aici. In 2011, Ziua de Curatenie Nationala a fost 24 septembrie, atunci cand peste 300 000 de voluntari au venit sa curete Romania de gunoaie!

Anul acesta, peste 50 de tari din intreaga lume vor organiza o zi de curatenie generala, in perioada 15 martie-12 octombrie. Romania este pe harta mondiala – Ziua de Curatenie Nationala este 28 septembrie.

Ce nu stiati despre Let`s Do It, Romania!

Primul anunt oficial a fost facut pe data de 14 septembrie 2009, pe platforma asociatiei EcoAssist, dar şi in presa central. Prima intalnire de grup a avut 14 participanti, toti facand parte din cercul initiatorilor. Ziua de Curatenie Nationala a fost stabilita intai pe data de 18 septembrie. Un juramant de implicare in LDIR a fost creat şi semnat de catre primii oameni din echipa, in cadrul primului teambuilding din 12 decembrie 2009. Acesta prezenta intr-un limbaj prietenos principalele obiective in ceea ce privea implicarea voluntarilor, iar angajamentul asumat era unul de natura simbolica. 18 persoane au semnat juramantul de implicare in anul 2009, iar pe parcursul anului 2010 s-au strans 41 de juraminte. Harta Deseurilor si procedura de cartare au fost un subiect fierbinte timp de aproximativ 5 luni de zile. Pentru ca solutiile din Estonia nu au fost compatibile cu situatia Romaniei, am reluat acest procedeu de la zero. Au fost organizate 2 conferinte nationale pe parcursul proiectului, ambele in Bucuresti. Scopul acestora a fost de a comunica si schimba informatii cu echipele locale, dar si pentru a motiva si suda echipa de proiect. Exista si bijuterii handmade LDIR – cercei, medalion si insigna. Spoturile TV au fost filmate intr-o singura zi, la Cheia, cu o echipa formata din numai 3 persoane. Spotul “La Copac” a fost gandit pe loc de copywriterul Dragos Fratila si filmat chiar inainte de a se incheia ziua de filmare. Pentru filmarea testimonialului cu Holograf am intrebat pe Twitter cine ne poate ajuta cu filmarea si ne-am trezit cu Freaka Da Disc la locatie J. Imnul proiectului a fost realizat si inregistrat intr-o singura saptamana de trupa Partizan si are si o sonerie pe masura, LDIR are si un joc propriu. Cu o saptamana inainte de ziua de curatenie pe harta deşeurilor erau identificate aproximativ 6500 de mormane de deşeuri, iar procentul de acoperire a teritoriului depaşea 60%. Judetul Ilfov a fost cel mai dorit judet pentru curatenie. In doua zile de la furnizarea codurilor de acces voluntarilor inscrişi online, acest judet a fost „rezervat” in intregime. Daca ar fi sa calculam contributia voluntarilor la proiect, aceasta ar acoperi 92,64% din totalul fondurilor atrase, ceea ce dovedeste caracterul unic al LDIR

In Braila, locul de intalnire este Parcarea Benzinariei din statiunea Lacu Sarat, de la orele 9.00. Transportul echipelor catre zonele de curatenie este asigurat de Primaria Municipiului Braila prin SC Braicar SA.  In dimineata zilei de sambata, 28 septembrie 2013, frecventa cu care vor circula tramvaiele catre Statiunea lacu Sarat este de 15 minute.

Participa aproape 1000 de voluntari din urmatoarele institutii: Primaria Municipiului Braila, Serviciul de Utilitate Publica de Administrare si Gospodarire Locala, Operatori de salubritate (Braicata, Eco, Rer), Penitenciarul Braila, Penitenciarul Tichilesti , Jandarmeria, Ocolul Silvic , Garda de Mediu, Agentia pentru Protectia Mediului, Metro, Liceul “Panait Cerna”, Colegiul “Gh. M Murgoci”, Scoala “Mihu Dragomir”, Colegiul ethnic “Edmond Nicolau”, Scoala Generala “George Cosbuc”, Scoala Generala “Fanus Neagu”, Scoala Generala “Mihai Eminescu”, Scoala Speciala Rm. Sarat

Operatorii de salubritate din municipiu si operatorul care deserveste groapa ecologica nu vor percepe taxe de colectare si depozitare pentru activitatea de sambata, 28 09 2013.

22 de personae private de libertate participa la proiectul “Let’s do it Romania”

In data de 28.09.2013, in intervalul orar 10:00 -14:00, un numar de 22 persoane private de libertate, aflate in custodia Penitenciarul Braila care si-au exprimat acordul pentru a participa la activitati de voluntariat, se vor alatura echipei LET’S DO IT, ROMANIA! pentru a patra oara.

Actiunea desfasurata este posibila acordului de parteneriat incheiat intre Administratia Nationala a Penitenciarelor si Asociatia „Viitorul in Zori” organizator LET’S DO IT, ROMANIA!, cu ocaza Zilei de Curatenie Nationala.

Penitenciarul Braila, la nivel local a incheiat un acord de parteneriat cu reprezentantul zonal al Asociatiei „Viitorul in Zori”, obiectivul implicarii persoanelor private de libertatea in astfel de actiuni sunt: stimularea motivatiei pentru protectia mediului si formarea comportamentului ecologic adecvat, pregatirea persoanelor private de libertate in vederea liberarii si reintegrarii lor in societate, pregatirea in vederea asumarii unor responsabilitati sociale, producerea unor schimbari in comportamentul persoanelor private de libertate, prin imbogatirea cunostiintelor, dezvoltarea deprinderilor, crearea de noi motivatii si atitudini, trairea unei vieti echilibrate, responsabile, in armonie cu sine, ceilalti si cu mediul inconjurator, dezvoltarea unei atitudini pozitive fata de munca, constientizarea si informarea populatiei asupra importantei mentinerii unui mediu cat mai curat.

Astfel, incepand cu ora 10:00, cei 22 de voluntari vor desfasura activitatea de ecologizare a zonelor limitrofe orasului Braila – trecere BAC (zona Caramidariei). Persoanele private de libertate implicate in aceste activitati isi executa pedeapsa privativa de libertate in regimul semideschis.

Persoanele private de libertate implicate in aceasta actiune se afla in executarea unor pedeapse privative de libertate in regim deschis, au varste cuprinse intre 21 si 50 de ani si au fost condamnate  pentru urmatoarele infractiuni: furt, inselaciune, talharie, furt calificat.

De asemenea persoanele private de libertate vor beneficia conform legii 83/2010 pentru modificarea si completarea Legii 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal si de „zile castig”, care se vor scade din pedeapsa si care reprezinta zilele considerate ca fiind executate ca urmare a muncii prestate.

Prin implicarea la nivel national a unui numar mai mare de persoane private de libertate in actiuni de voluntariat inseamna ca, demersurile educationale din cadrul activitatilor desfasurate pe perioada executarii pedepsei privative de libertate au avut ecou reusind  sa-i constintizeze si chiar sa-i responsabilizeze cu privire la dezvoltarea unor atitudini protective fata de mediul inconjurator, si nu in ultimul rand sa stimuleze pe langa spiritual de echipa si voluntariat si simtul civic – caracteristica importatnta in cresterea sanselor de reintegrarea sociala a persoanelor private de libertate .

Comentarii

comentariu

About the Author

-