Published On: Soare, Sep 15th, 2013

Inflatie de ziaristi, penurie de presa

Share This
Tags

dragomir cu panaramele de la arcasuImi povestea un prieten ca anul acesta s-au inscris opt candidati pe un loc la Facultatea de Jurnalism. Cand ma gandesc ca pe la chioscuri se vand mai multe prezervative decat ziare (dovada ca in Braila sunt mai multi iubitori de sex decat de carte) ma intreb ce vor face copiii astia cand vor termina facultatea si vor descoperi ca nu vor avea unde sa lucreze, ca ziare ca Infobraila difuzate gratis in 10.000 de exemplare sunt din ce in ce mai putine. La Braila, proaspetii jurnalisti se pot scoate invatand cateva lucruri esentiale:

1. Trebuie sa alegi cu mare atentie evenimentele cu potential, cum ar fi conferintele de presa de la PNL, unde nu afli nici un fel de informatii, dar poti manca doua trei sandvisuri si poti bea o sticla de suc, sa te tina toata ziua si sa nu fii obligat sa iei porcariile de la asa-zisele fast-food-uri din oras.

2. La deschideri de magazine, mall-uri, cinematografe etc., este ideal sa nu fii pe lista de acreditavarga da de mincare la presari, ca te alegi cu o sacosica si un pix, nu cu invitatia la masa, ca ceilalti invitati.

3. Nu uita ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Ca daca nimeresti la o conferinta de presa la PSD sau PDL iti bei cafeaua pe burta goala si te imbolnavesti la stomac. Aici gasesti informatii, dar ce dracu sa faci cu ele, ca la facultate te-au invatat orice numai sa scrii nu! Basca, nu toata lumea are noroc sa scrie la “Obiectiv”.

4. Daca poti sa bei, bea! E gratis, iar daca ai impresia ca va crede lumea ca ziaristii sunt betivi, sa stii ca si politicienii sunt. Si unii mai si fumeaza. Plus ca nu te alegi cu vreo Saniuta, deci nu te va durea capul a doua zi.

5. La evenimente, baga-te in fata. Cu doua-trei exceptii, oficialitatile de azi nu cunosc ziaristii, ca nu toata lumea are sansa sa fi facut practica de presa la Tarlungeni.

6. Nu pune intrebari la conferintele de presa. Sunt doi fraieri care fac treaba asta. Afli de la ei raspunsurile, iar daca nu stii sa le scrii, le iei tot de la ei, dupa ce le posteaza pe site. Mai mult, dupa aia poti sa te dai hipster si sa scrii pe Facebook sau pe bloguri de doi lei ca aia care au pus intrebarile sunt platiti pentru asta! Normal sa scrii asa ceva, tu esti platit sa furi de la ei.

7. Niciodata nu este prea tarziu sa te apuci de o meserie serioasa!

Comentarii

comentariu

About the Author