Published On: lun, Sep 16th, 2013

Deschiderea anului scolar 2013-2014 la Penitenciarul de Minori si Tineri Tichilesti

Share This
Tags

elevi la scoala 1Luni, 16.09.2013, la Penitenciarul de Minori si Tineri Tichilesti a avut loc festivitatea de deschidere a noului an scolar pentru persoanele private de libertate.
La festivitate au participat cadrele didactice care vor preda materiile de curs pe intreaga durata a anului scolar, lucratori ai serviciului de educatie si interventie psihosociala din cadrul penitenciarului precum si alti invitati. Evenimentul a fost precedat de slujba de Te Deum, oficiata de preotul capelan al unitatii.
In anul scolar 2012 – 2013 au fost inscrise 200 persoane private de libertate, obtinandu-se o structura dupa cum urmeaza: Nivel primar – 66 de elevi; Nivel gimnazial – 76 elevi; Nivel liceal, invatamant frecventa redusa, profil teoretic – 58 elevi.
Ca si in anii trecuti si in acest an pregatirea elevilor va fi sustinuta de 13 cadre didactice din cadrul Scolii Gimnaziale Speciale Tichilesti, unitate scolara care functioneaza in penitenciar si de catre profesori ai Grupului Scolar Industrial “Constantin Brancoveanu”.
Programa scolara cuprinde aceleasi materii si bareme de evaluare ca in toate scolile similare din sistemul educational romanesc. In anul de invatamant 2013-2014 nu avem persoane private de libertate inscrise la cursuri universitare.
Potrivit Legii 83/2010 pentru modificarea Legii 275/2006 privind executarea pedepselor privative de libertate, fiecare persoana privata de libertate care promoveaza un an scolar beneficiaza de 30 de zile considerate ca executate din pedeapsa, zile care se acorda numai in cazul absolvirii anului scolar.
Administratia penitenciarului a pregatit corespunzator spatiile pentru desfasurarea activitatilor educative, punand la dispozitia elevilor si profesorilor 10 sali de clasa, o cancelarie, o biblioteca si un cabinet de psihoterapie, dar si rechizitele necesare fiecaruia dintre elevi.
Educatia persoanelor private de libertate reprezinta o prioritate pentru administratia penitenciarului, prin aceasta realizandu-se pregatirea acestora pentru revenirea in societate si sporirea sanselor de reintegrare in societate.

Cuvant deschidere an scolar

Debutul noului an scolar reprezinta un moment favorabil atat reiterarii rezultatelor obtinute in activitatile de instruire scolara desfasurate in anii anteriori, cat si prospectarii ofertei de oportunitati pentru anul de invatamant care tocmai incepe .
Activitatea de scolarizare reprezinta una dintre posibilitatile aflate la indemana persoanelor private de libertate de a ocupa timpul intr-un mod util si constructiv, in conditii similare celor existente in afara mediului institutional si de a accesa un nivel superior de cunoastere, care sa le aduca un plus de valoare. Desi este un drum anevoios, cu un nivel crescut al exigentelor, „scoala” se constituie intr-o succesiune de experiente de invatare, simpla participare la acestea contribuind in mod remarcabil la imbogatirea universului lor cultural si spiritual
Ca element pozitiv si incurajator in demersurile de urmare a acestei optiuni educationale, mentionam prezenta cadrelor didactice care s-au remarcat in permanenta prin consecventa si daruirea pe care au manifestat-o in procesul de indrumare si sustinere a diferitelor generatii de elevi perindate prin P.M.T Tichilesti.
Din perspectiva profesorului, elevul trebuie sa ramana de fiecare data acelasi, indiferent de varsta sau de conditiile obiective in care se realizeaza actul educativ si daca acest imperativ guverneaza atat actiunile intreprinse de catre educatori, cat si maniera de asimti si de a gandi a celor din banca, atunci el se constituie intr-o garantie a reusitei procesului de instruire scolara.
Suntem constienti de sarcina dificila ce revine profesorilor care lucreaza in sistemul administratiei penitenciare si dorim sa-i asiguram de tot sprijinul nostru, dat fiind faptul ca activitatea de scolarizare a persoanelor private de libertate ramane una dintre premisele esentiale reintegrarii sociale postcondamnatorii.
Personalul incadrat la nivelul unitatii de detentie contribuie in mod efectiv la indeplinirea misiunii educative a institutiei penitenciare, fiecare actiune intreprinsa, fiecare contact cu persoanele aflate in custodie reprezinta un prilej de umanizare a mediului penitenciar si de oferire a unor modele de conduita acceptate social.
Administratia Nationala a Penitenciarelor acorda o importanta deosebita interventiei recuperative desfasurate in unitatile dedetentie si este interesata de mentinerea contactului permanent cu provocarile si realizarile din domeniul educatiei, precum si cu momentele care puncteaza in maniera determinanta evolutia celor pe care ii custodiem. Administratia Nationala a Penitenciarelorafirma ca implicarea intr-un program riguros organizat, in conditii certe de recunoastere si apreciere a performantelor reprezinta oasumare de responsabilitati demna de remarcat in conduita elevilor nostri.

Comentarii

comentariu

About the Author

-