Published On: joi, Sep 26th, 2013

Adoptiile cainilor fara stapan au crescut la Braila

Share This
Tags

admin-ajax Curtea Constitutionala a stabilit, miercuri, ca Legea privind cainii fara stapan este constitutionala. Anuntul a fost facut de catre presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, care a declarat ca CC a apreciat ca sesizarea privind legea este neintemeiata, iar legea este constitutionala, pentru ca s-a respectat decizia anterioara.

In ceea ce priveste situatia Brailei, primarul Aurel Simionescu a intocmit un regulament cu privire la ridicarea cainilor comunitari de pe strazi, care va fi cel mai propabil postat pe site-ul primariei in cursul saptamanii viitoare. Primarul ne-a spus ca a dat dispozitie sa se actioneze mai intens pana la adoptarea legii, in zonele mai “sensibile”, precum gradinitele si scolile din municipiu.

“Legea spune in final ca Autoritatea Nationala sanitar veterinara va propune in 45 de zile niste norme pe care trebuie sa le aprobe Guvernul in 60 de zile, adica inca 15 zile peste astea 45. Urmeaza ca acum ANSV, probabil ca nu va avea nevoie de 45 de zile, avand in vedere presiunea care exista, sa emita si sa propuna aceste norme si Guvernul va trebui sa le aprobe. Abia in momentul acela legea devine operational. Eu inteleg ca domnul presedinte Traian Basescu  a promulgat aceasta lege si atunci urmeaza procedura despre care am vorbit. Noi, probabil de saptamana viitoare vom incepe sa afisam regulamentul despre care am vorbit, sa poata fi discutat, analizat si sa gasim in momentul in care legea devine aplicabila sa o aplicam. Vad ca exista si tot felul de ideei, fiecare isi da cu parerea fara sa citeasca legea. Eu am spus ca dorinta noastra de a lucra pe regulament mai inainte este pentru faptul ca nu este asa de simplu. Fiecare dintre cainii astia trebuie sa aiba o lege a lui din momentul in care este prins pana cand fie este adoptat, fie este revendicat, fie este eutanasiat, cu tartament care i se aplica, cu tot ce este acolo. Nu putem sa ne trezim astazi, ca de maine ne apucam de treaba, lucrurile nu sunt asa simple, vor exista discutii cu siguranta, si toata raspunderea ajunge la autoritatile locale si toate procesele vin tot la noi.  Apoi trebuie sa socotim si costurile care sunt, care ar fi rulajul in adaposturile noastre”, a declarat primarul Aurel Simionescu.

De asemenea edilul a mai precizat faptul ca de la inceputul anului pana la finele lunii august in Braila au fost adoptati 58 de caini, iar in cursul acestei luni s-au mai facut alte 12 adoptii.

“Ceva imbucurator este faptul ca de exemplu, fata de 58 de caini adoptati in perioada ianuarie-august, in luna septembrie au fost adoptati 12 caini. A fost un grup de cetatei straini, care a “rezervat” sa zic asa, 27 de caini pe care sa ii adopte deci aceasta lege a nascut si o reactive pozitiva a cetatenilor.  Lumea s-a implicat si incepe sa ii adopte, sa aiba grija de ei. S-a mai nascut o reactie si anume aceea de a dori sa am un caine si nu am unde sa il tin si il tin in adapost si sunt oameni care sunt dispusi sa plateasca o anumita suma de bani pentru el si sa mearga sa il vada. Deci exista si o asemenea categorie de oameni iar noi am discutat ca in adapostul de la Lacul Sarat, care este mai aproape sa facem o compartimentare speciala in care sa stea acesti caini care sunt adoptati  si pe care cetateanul il viziteaza. E bine ca avem si astfel de reactii dar 100 de caini adoptati intr-un an de zile nu reprezinta mare lucru fata de cifra respectiva”, a mai precizat edilul.

Comentarii

comentariu

About the Author

-