Published On: vin, Sep 13th, 2013

ANALIZA mediului academic: Conurbatia Galati-Braila este “centrul de greutate” al Regiunii S-E. VEZI AICI de ce “batem” Vrancea sau Constanta

Share This
Tags

Regionalizare ultima variantaUn studiu realizat la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor a Universitatii „Dunarea de Jos”, de catre conf. univ. dr. Ioan Lucian Mehedinti, conf. univ. dr. Costel Nistor si studenta Roxana Cristina Mehedinti, releva faptul ca zona Galati-Braila este “central de greutate” al Regiunii Sud-Est.

O analiza a mediului academic, documentata si obiectiva, bazata pe date si fapte concrete, arata ca din punct de vedere economic, social si administrative, conurbatia Galati-Braila este cea mai indreptatita sa obtina statutul de capitala a regiunii.

“Exista toate posibilitatile ca zona sa devină metropolitana, o conurbatie cu cea mai mare suprafata si populaţie din tara, dupa municipiul Bucuresti”, se precizeaza in documentul citat.

Potrivit datelor furnizate de INS, dintr-un total de aproape 2,8 milioane de locuitori la nivelul Regiunii S-E, 960.000 au impreuna cele doua orase pe care le despart doar 23 de kilometri. Principalul concurent, Constanta ar eputin peste 700.000 de locuitori, in timp ce Buzaul are 477.000 locuitori, Vrancea-389.000 locuitori, iar Tulcea doar 244.000 locuitori.

In plus, judetele Galati si Braila au impreuna cea mai mare densitate a populatiei, de 105,7 locuitori/kmp, lasand in urma Constanta si la acest capitol, care are 102,4 locuitori/kmp. Media nationala a denistatii populatiei este de 90,9 locuitori/kmp.

Mai mult decat un sfert din populatia (32%) ocupata in diverse activitati economice, la nivelul regiunii, se gaseste tot in zona Galati-Braila, cea mai mare pondere a salariatilor din regiune o detine tot Galatiul si Braila (34,6%), urmata de Constanta cu 32,71%.

Galatiul si Braila, la un loc, au cea mai mare populatie ocupata in activitati industriale – 35,71%, in timp ce celelalte judete au, in medie, doar 16% din populatie angajata in astfel de activitati.

Cele doua judete detin si cea mai mare suprafata agricola din regiune, si anume 923.000 hectare, agricultura fiind activitatea din care peste 40% din populatie obtine venituri, iar ramura de productie contribuie cu circa 16% la PIB-ul regiunii.

Si in zona de asistenta medicala, Galatiul si Braila sunt pe primul loc in regiune. In cele doua judete se gasesc 34,6% din numarul de paturi de spital de la nivelul regiunii, si anume 4.800.

Galati – Braila detinea la finele anului trecut peste o treime din fondul de locuinte si al suprafetei locuibile a regiunii, cele mai multe localitati cu instalatii de apa si cu retele de gaze naturale pentru consumul populatiei, peste 900 km de strazi orasenesti si 1.311 de hectare cu spatii verzi. Totodata, Galatiul si Braila detin cea mai mare lungime de drumuri publice, judetene si comunale, dar si modernizate din regiune. Conurbatia are si cea mai mare lungime de cale electrificata si singura cale ferata cu ecartament larg, care faciliteaza transportul marfurilor in si din tarile est-europene si asiatice.

 

Comentarii

comentariu

About the Author