Published On: joi, Sep 12th, 2013

134 de unitati de invatamant fara aviz sanitar cu 3 zile inainte de inceperea anului scolar. PDL Braila: Este o situatie dezastruoasa

Share This
Tags

ScoalaIn data de 16 septembrie incepe noul an scolar, iar Iulian Danielescu, inspector scolar general al ISJ Braila spune ca “nu exista probleme majore” in aceasta privinta. Pe de alta parte, seful invatamantului brailean recunoaste ca aproape jumatate din unitatile de invatamant din judetul Braila vor functiona fara aviz sanitar.

Din cele 291 de unitati de invatamant, doar 144 detin avizul eliberat de Directia de Sanatate Publica Braila, in timp ce 13 scoli sunt in curs de obtinere a documentului.

Fara aviz sanitar au ramas scolile care nu au apa potabila sau cele care functioneaza in acelasi corp cu o gradinita, neexistand intrari separate. In aceeasi situatie sunt si gradinitile care se afla la parterul blocurilor.

Internatele mai multor licee din municipiu Braila, majoritatea aflate in reabilitare, nu au obtinut avizul DSP, printre care cele ale Liceului Agricol sau ale Liceului Pedagogic.

“Nu este o situatie dificila si nici nu sunt probleme majore. In anul scolar trecut au existat probleme cu scolile care erau racordate la CET, mai ales in lunile februarie si martie. Au fost 17 unitati atunci”, ne-a declarat Iulian Danielescu.

Problema scolilor fara aviz sanitar a ajuns si in atentia opozitiei, PDL Braila solicitand primarului Simionescu sa clarifice aceasta situatie si sa faca publica lista unitatilor de invatamant care nu au inca aviz sanitar de functionare.

In acelasi timp, PDL Braila ii cere primarului Aurel Simionescu sa prezinte si lista cu firmele care au intreprins lucrari de reparatii la scolile din municipiu si lista cu sumele lucrarilor aferente. Democrat-liberalii spun ca scolile nu sunt pregatite pentru a primi elevii in conditii decente.

Presedintele PDL Braila, deputatul Alexandru Nazare, mentioneaza ca situatia dezastruoasa a scolilor din Braila nu este singulara in tara, “administratiile USL platind si pretul nepasarii actualului guvern fata de sistemul de invatamant”.

„La inceput de an scolar situatia este dramatica in multe judete ale tarii. Zeci de scoli nu au avize sanitare de functionare, iar ministerul nu a alocat bani pentru igienizarea acestora. Potrivit unei analize realizate de comisia de educatie din cadrul PDL, cu sprijinul filialelor judetene, doar la nivelul a 11 judete, spre exemplu, numarul scolilor fara autorizatie sanitara este in total de 1200. Taierea banilor pentru reabilitarea si continuarea lucrarilor de construcţii a scolilor nu este singura masura catastrofala a guvernului USL. Vorbim si de risipa banilor prin programul „Cornul si Laptele”, de menţinerea alocaţiilor elevilor la nivelul anului 2009, de locurile insuficiente in clase sau de deficitul de cadre didactice si personal auxiliar in multe instituţii de invaţamânt. In plus, o simpla analiza a programului de guvernare ne arata ca USL a calcat in picioare toate angajamentele la capitolul educaţie. USL ar trebui sa isi asume esecul in educatie prin demiterea responsabililor de proasta pregatire a inceputului de an scolar si nerespectarea niciunui angajament din programul electoral”, a declarat Nazare

Comentarii

comentariu

About the Author