Published On: Soare, Aug 25th, 2013

VIDEO POLUARE PE DUNARE LA BRAILA: Dejectii de la crescatoria de porci a lui Caruz deversate in fluviu

Share This
Tags

TichilestiIn aceasta dimineata, in Dunare, au fost deversate reziduuri de la o ferma de porci din comuna Tichilesti, detinuta de fostul presedinte al Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz. Localnicii care se aflau in acel moment pe malul Dunarii ne-au precizat ca apa uzata avea un miros puternic de balegar, iar Dunarea era acoperita de o spuma de culoare alba.

Contactat telefonic, omul de afaceri a precizat pentru Infobraila ca "administratorul fermei raspunde pentru ce se intampla", el fiind plecat in concediu.

"Nu ma intereseaza, eu sunt in concediu, Am acolo administrator si raspunde pentru tot ce se intampla. Sincer nu cred, insa nu este exclus. Apa e neagra normal, doar nu o fi alba, e canal al apelor uzate", ne-a declarat Caruz.

O echipa formata din reprezentanti ai Garzii de Mediu si ai Sistemului de Gospodarire al Apelor se afla in acest moment la Tichilesti, de unde preleveaza probe.

"Se vor preleva probe si apoi in functie de buletinul de analize se vor aplica masurile specificate in lege. Cunoastem situatia de la "Complexul de Porci", am mai primit sesizari. La Baldovinesti am reusit sa inchidem complexul. O echipa de la Garda de Mediu si de la Sistemul de Gospodarire al Apelor s-a deplasat la fata locului si vor verifica care este situatia. Cu siguranta vom aplica legea", ne-a declarat Carmen Popoaca, comisar-sef la Garda de Mediu Braila.

In urma cu 4 ani, complexul porcin de la Tichilesti a mai fost in mijlocul unei situatii similare. Atunci, Garda de Mediu Braila a constatat deversari de ape uzate, cu concentratii mari de poluanti, in Dunare, la km fluvial 5, in dreptul localitatii Tichilesti.

La sfarsitul anului 2011, pe platforma Baldovinesti, unde isi desfasura activitatea grupul de firme "Complexul de Porci" Braila SA, "Caruz" SA si "Soroli Cola" SA, detinute de Caruz, comisarii Garzii de Mediu, inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si lucratorii Inspectoratului de Politie al Judetului au descoperit ca aceste societati comerciale depozitau ilegal, langa halele de crestere a porcilor, tone de deseuri de origine animala. Cantitati foarte mari de cadavre in putrefactie si resturi de porci au fost ingropate sau aruncate pur si simplu printre halele dezafectate ale fermelor in cauza, in loc sa fie incinerate, asa cum cere legislatia. Comisarii de mediu si inspectorii veterinari au aplicat amenzi in valoare totala de 2,72 miliarde de lei vechi.

In anul 2012, "Complexul de Porci" Braila a fost inchis de Garda de Mediu Braila,  dupa ce firma nu a respectat prevederile autorizatiei integrate de mediu, prin care se obligase ca pana la dara de 31 decembrie 2011 sa realizeze anumite investitii destinate protectiei mediului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-