Published On: Soare, Aug 4th, 2013

VEZI AICI cele mai frumoase manastiri romanesti

Share This
Tags

ManastiriRomania este una dintre tarile cu cele mai frumoase lacasuri de cult, in fiecare an sunt vizitate de turisti si pelerini din toata Europa. Manastirile romanesti sunt incluse in imagini si pagini ale spiritualitati romanesti, prin pictura, prin constructiile de lemn, fortificati, prin stilurile gotice, bizantine si brancovenesti.

Cele opt biserici pictate din Bucovina, Suceava, au intrat in patrimoniul mondial al UNESCO. Sapte dintre ele, Arbore, Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Suceava si Voronet, fac parte din patrimoniu din anul 1993 si in anul 2010 a fost inclusa manastirea Sucevita. Voronet si Patrauti au fost construite la sfarsitul sec. al XV-lea si sec. al XVI-lea, de catre Stefan cel Mare. In Bucovina se mai afla si alte lacasuri de cult, Manastirea Bogdana si Rasca.

De asemenea si in Maramures, opt biserici de lemn au fost incluse in patrimoniul UNESCO, din anul 1999, biserici ca Barsana, Budesti, Desesti, Leud, Plopis, Poienile Izei, Rogoz si Surdesti. Leud este cea mai veche biserica, construita de o familie nobila, Balea, in prima decada a sec. al XVII-lea. Celelalte lacasuri sun construite atat in sec. XVII-lea, cat si in sec. al XVIII-lea. Cinci dintre biserici se afla in Maramuresul istoric, doua se afla in Tara Chioarului, iar biserica din Rogoz in Tara Lapusului.

Si in Transilvania au fost incluse pe lista UNESCO, Biertan in 1993, iar in 1999 au intrat Calnic, Darju, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor si Viscri. Bisericile fortificate se afla in sapte sate din cinci judete, cate doua in Sibiu si Brasov si una in Alba, in Harghita si Mures. Bisericile si satele fiind construite intre secolele XIII si XVI, cele fortificate sunt bazilici romanice sau cu nava unica in stilul gotic.

In orasul Horezu, satul Romanii de Jos, manastirea Hurez a fost construita intre anii 1690 si 1693, de Constantin Brancoveanu. Aceasta este considerata o capodopera a stlului brancovenesc. A fost inclusa in lista UNESCO in 1993, ca manastire de maici.

Manastiri deosebite se gasesc si in tinutul Neamtului, precum Agapia, construita in jumatatea sec. al XVII-lea, unele fresce fiin pictate de Nicolae Grigorescu. Ctitorita in 1402 de Alexandru  cel Bun este manastirea Bistrita, schitul Durau contine picturi realizate de Nicolae Tonitza. Alte manastiri ridicate intre secolele XVI-XVIII, Pangarati, Secu, Sihla si Varatec, aflate in judetul Neamt.

curtea de argesPrintre cele mai frumoase manastiri din tara mai sunt Curtea de Arges, ctitorita de Neagoe Basarab in sec XVI, loc de odihna pentru regii Romaniei, manastirea Cozia realizata de Mircea cel Batran in sec XIV, avand zidurile exterioare pe malul raului Olt. Manastirea Trei Ierarhi din Iasi, ridicata intre anii 1637 si 1639 de Vasile Lupu, Tismana una dintre cele mai vechi manastiri, construita in sec XIV, iar Polovragi in sec XVI, amundoua fiind facute in stiulul bizantin. Putna, una dintre cele mai importante lacasuri ridicate de Stefan cel Mare.

S-a amintit cateva dintre lacasurile de cult din tara, dar mai sunt numeroase biserici si manastiri deosebite cu istorie in spate.


Comentarii

comentariu

About the Author

-