Published On: joi, Aug 22nd, 2013

Vernisajul “Odiseea lui Panait Istrati” alaturi de artista Elena Fortu

Share This
Tags

vernisaj elena fortuConsiliul Judetean Braila, alaturi de Biblioteca Judeteana “Panait Istrati”, Uniunea Artistilor Plastici din Romania si Uniunea Cineasilor din Romania, organizeaza vineri, 23 august, orele 17:00, vernisajul expozitiei de arta plastica a artistei Elena Fortu. Expozitia va avea loc in noul sediu al Bibliotecii Judetene, din Piata Poligon nr.4 si poarta numele “Odiseea lui Panait Istrati” si va cuprinde peste 40 de picturi reprezentand locurile legate de Panait Istrati si anume Pireu, Atena, Napoli, Zurich, Geneva, Berna, Paris, Nisa, Amsterdam, Viena, Riga, Moscova, Odesa, Tbilisi, Samarkand.

Cei interesati de viata si opera scriitorului brailean vor putea admira in expozitie Strada Colisee, zona unde a locuit, in subsolul cizmariei lui Gh. Ionescu si Liceul St. Louis din Paris, unde a lucrat ca zugrav in 1923 sau Strada Promenade des Anglais din Nice, locul unde a profesat ca fotograf, dar si imagini din Campulung Muscel, unde a scris Tata Minca si Spitalul Filaret din Bucuresti, acolo unde isi da ultima suflare, in 1935.

Elena Fortu se remarca in pictura prin interesul manifestat pentru marile probleme ale existentei, inspirandu-se din operele poetilor cu preocupari similare ca Ovidiu, Lucian Blaga, Mihai Eminescu. Din anul 2000 incepe publicarea unei serii de 12 cronici romanesti, imbinand precizia istorica si farmecul folcloric, cautand exprimarea unei eternitati in limbajul lumii trecatoare.

Si fiindca viata lui Panait Istrati este puternic legata de Grecia, dupa vernisaj va avea loc vizionarea filmului Iubire elena din 2010, in regia lui Geo Saizescu. Regizorul va fi prezent la eveniment si va raspunde tuturor intrebarilor publicului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-