Published On: mar, Aug 6th, 2013

Romania importa mai multa carne de porc decat exporta

Share This
Tags

porciIn primele patru luni din acest an, Romania a importat aproximativ 36 de tone de carne de porc, iar aproximativ 5 tone au fost exportate in perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2013, potrivit informatiilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Valoarea importurilor a depasit 61 milioane de euro, pe cand 9,8 milioane de euro au fost incasate din exporturi. Importurile de carne de porc au provenit din UE, in general din Germania, Ungaria, Olanda, Spania, Belgia, Austria si Danemarca.

Exporturile de carne de porc si de porci vii au fost afectate de restrictiile impuse de catre Uniunea Eupeana, din cauza pestei porcine, insa acestea ar putea fi ridicate in toatalitate, atat pentru comercializarea porcilor vii cat si pentru carne de porc, incepand cu anul 2014.

Din anul 2003 au fost interzise pe piata Uniunii Europene livrarile de carne si produse procesate din carne de porc, provenind de la firme romanesti. Romania utiliza vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.

Romania ar putea exporta de zeci de milioane de euro, din 2014, daca va fi reluat comertul intercomunitar cu porci vii la nivel national, in conditiile in care in fermele din Romania sunt crescuti la ora actuala in jur de 1,7 milioane de porci, au afirmat specialistii ANSVSA.

Ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate in 2007, ANSVSA cheltuind peste sapte milioane de euro pentru desfasurarea programului de eradicare a acestei boli pe teritoriul tarii.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-