Published On: joi, Aug 8th, 2013

Rezultatele expertizei in cazul “Jaful secolului” vor fi date publicitatii azi

Share This
Tags

tablouriMuzeul National de Istorie a Romaniei va prezenta joi 8 august, rezultatele expertizei realizate de catre specialistii institutiei asupra probelor ridicate in cazul tablourilor din Muzeul Kunsthal, Rotterdam. Potrivit specialistilor, cenusa ridicata de anchetatori provine de la trei tablouri realizate prin tehnica uleiului pe panza.

 Vor fi oferite date cu privire la probele ridicate de catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism , cu ocazia perchezitiei efectuate in comuna Carcaliu si separate in cadrul Institutului National de Criminalistica, Serviciul expertize fizico-chimice.

Potrivit specialistilor, in urma analizarii compozitiei chimice a materialelor, in interiorul acestora, a pigmentilor specifici picturilor pe panza, a reiesit faptul ca cenusa provine din arderea a cel putin trei opere de arta.

Analiza fizico-chimica a fost facută in perioada 26 aprilie – 18 iulie, de catre o echipa formata din trei experti, care au analizat cenusa utilizand mai multe metode, printre care microscopia optica si electronica, spectrometria cu fluorescenta de raze X si difractia de raze X.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate celebrele tablouri “Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, “La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse,  “Waterloo Bridge” si “Charing Cross Bridge” de Claude Monet, “Femme devant une fenetre ouverte, dite la fiancee” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan si „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Valoarea prejudiciului a fost estimata la 18 milioane de euro.

Comentarii

comentariu

About the Author

-