Published On: Soare, Aug 4th, 2013

Propunerea Guvernului kazah de a furniza gaz Romaniei este realista si profitabila

Share This
Tags

gaze vs lemneConform spuselor insarcinatul cu afaceri al Kazahstanului in Romania, Talgat Kaliyev, considera ca propunerea Guvernului de la Astana de a livra gaz Romaniei printr-o extensie a conductei South Stream din Bulgaria catre tara noastra este “cea mai realista si profitabila”.

Potrivit Talgat Kaliyev, pozitia geostrategica a Romaniei, calitatea sa de membru al Uniunii Europene reprezinta factori cheie in strategia Kazahstanului de a-si extinde si consolida pozitiile pe piaţa energetica europeana.

Rompetrol, parte a companiei nationale KazMunaiGaz, detine deja o cota semnificativa pe pietele energetice din Romania, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Turcia şi Franta, datorita faptului ca principalele sale instalatii de producţie, mai exact Rompetrol Rafinare, sunt amplasate in Navodari, pe teritoriul romanesc.

In ceea ce priveste vizita efectuata la Astana de premierul Ponta, diplomatul a afirmat ca a fost minutios pregatita de autoritatile romane si kazahe.

Aceasta optiune a fost prezentata de partea kazaha in timpul vizitei efectuate de premierul roman Victor Ponta la Astana, la sfarsitul lunii iunie. In timp ce presedintele Traian Basescu a calificat ideea ca fiind una “copilareasca”, Victor Ponta a afirmat ca este “un lucru pozitiv faptul ca se cauta alte solutii de colaborare in domeniul livrarii de energie”.

In ceea ce priveste  cele doua acorduri romano-kazahe semnate in timpul vizitei premierului  Victor Ponta la Astana, insarcinatul cu afaceri Talgat Kaliyev, a afirmat ca acestea urmaresc intensificarea cooperarii in domeniile militar si cultural.

Comentarii

comentariu

About the Author

-