Published On: mar, Aug 6th, 2013

O sansa la viata pentru copii cu Sindromul Down si Autism

Share This
Tags

AUTISM 1Tot mai multe cazuri in centrul carora se afla copii bolnavi de Autism si Sindromul Down sunt mediatizate. In  majoritatea cazurilor boala se manifesta inca de la nastere sau apare la varsta de 18 luni.

Autismul tipic este inclus in tulburarile spectrului autismului, TSA, sau tulburarile pervasive de dezvoltare, PDD. Boala se manifesta prin scaderea capacitatii de a interactiona pe plan social si de a comunica, prin comportamentul tereotip si repetitiv. Simptomele se manifesta inaintea varstei de trei ani si aproximativ 75% din cazuri manifesta si handicap mintal. Copii autisti au o inteligenta geniala, dar prezinta deficienta de comunicare si socializare. Fiecare dintre aceste simptome se manifesta in grade si comportamente diferite la fiecare caz in parte.

In general parintii observa manifestari neobisnuite in comportamentul copilului, chiar de la nastere bebelusul pare diferit. Copilul nu observa pe cei din jur, se concentreaza pe un singur obiect pentru o perioada mai lunga de timp, este foarte tacut si plange foarte mult. Pentru cei care boala a aparut dupa nastere, intre 1-3 ani, simptomele apar diferit, incep sa vorbeasca treptat, isi pierd achizitile verbale, devin retrasi, autoagresivi si nesociabili.

Municiupiul Braila detine centru de consiliere si asistenta pentru persoanele cu autism, centrul este deservit de psihologi cu experienta in lucrul cu persoanele bolnave de TSA. Acestia sunt instruiti pentru interventii terapeutice, in cadrul cursurilor organizate de Fundatia Romanian Angel Appeal si Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania.  Persoanele diagnosticate cu autism beneficiaza de servicii gratuite si apartinatorii acestora vor primi consiliere.

SALAFiecare persoana diagnosticata cu autism va primi o evaluare initiala, in urma careia se va realiza un plan de interventie. Se vor stabili obiective pe termen mediu si scurt si vor fi programate sesiuni de lucru.

“O prioritate pentru centre vor fi copiii nou diagnosticati care beneficiind de interventii terapeutice timpurii, au sanse sporite de a isi atinge potentialul functional si de a fi integrati în comunitate”, declara Adelaide Katerine Tarpan, sociolog si manager al proiectului “Si ei trebuie sa aiba o sansa”.

Specialistii propun un program de lucru in functie de varsta copilului si de cat de departe au domiciliul fata de centru. Programul poate incepe de la o interventie punctuala, pe termen scurt, pana la un plan de terapie de recuperare, pe termen mediu si lung, acesta fiind un program de interventie zilnica, de trei ore de lucru pe zi.

In jur de 20 de copii cu autism beneficiaza de ajutorul centrului de consiliere si asistenta.

In ultimele patru decenii, la nivel mondial, numarul cazurilor de autism a crescut. In Romania numarul cazurilor s-au marit de peste zece ori mai mult si in judetul Braila a crescut considerabil. In anul 2001 au fost inregistrate 16 cazuri de autism, in timp ce la sfarsitul lunii iunie 2013 s-au inregistrat 156 de cazuri.

Cu toate ca nu exista tratament pentru acesta boala, scopul programului terapeutic este de a facilita dezvoltarea sociala si a limbajului, de a scadea din problemele comportamentale, de a dezvolta aptitudini pentru functionarea independenta si de a ajuta familiile sa faca fata acestor probleme. Familia copilului bolnav are posibilitatea de accesa un numar minim de servicii organizate in centrele din cadrul DGASPC Braila.

respiroSindromul Down este o afectiune genetica cauzata de prezenta unui cromozon suplimentar care manifesta o colectie de semne si caracteristici. Aceasta afectiune se produce de la conceperea fatului. Caracteristicile sindromului variaza de la un caz la altul, persoanele care sufera de aceasta afectiune au un anumit grad de dizabilitati de invatare, duc o viata semi-independenta si implinita.

Pana la 30 iunie, in Braila, s-au inregistrat 42 de copii cu Sindromul Down, conform raportului DGASPC. Cu ajutorul centrelor specializate acesti copii au sansa sa-si dezvolte abilitatile de auto-ajutor si de independenta.

“Cand fiica noastra s-a nascut cu Sindromul Down, pentru noi a fost un soc teribil si am fost foarte tritti si demoralizati. Parintii si prietenii nostri ne-au sustinut, ceea ce ne-a ajutat enorm. Ne-a folosit foarte mult si faptul ca am fost prezentati unei familii care aveau o fetita de doar noua luni si care suferea de Sindromul Down. Intalnirea cu acestia ne-a demonstrat ca daca parintii fetitei s-au putut descurca cu o asemenea situaie si noi vom fi capabili sa facem lucrurile asa cum trebuie”, ne-a declarat mama unui copil cu sindromul Down.

Comentarii

comentariu

About the Author

-