Published On: joi, Aug 15th, 2013

Mii de fermieri vor pierde singura sursa de venit

Share This
Tags

fermieriRomania ar putea hrani peste 35 milioane de oameni, daca fermierii ar fructifica cele aproximativ 7 miliarde de euro alocate de UE dezvoltarii rurale si agriculturii romanesti, in perioada 2014-2020.

Tara noastra este un importator net de produse agroalimntare, iar in primul trimestru al acestui an, deficitul comercial s-a ridicat la 308 milioane de euro, nivel aproape dublu fata de cel inregistrat in aceeasi perioada din 2012.

Desi anul acesta recolta este bogata, consumatorii romani nu vor beneficia de reducerea preturilor la fructe si legume pe termen lung. Fermierii nu au la dispozitie suficiente centre de depozitare a marfii, astfel ca sunt nevoiti sa o vanda repede samsarilor.

“Daca in anul 2011, cand a fost cel mai bun an agricol al Romaniei din ultima perioada, pretul de achizitie la angrosisti pentru un kilogram de floarea-soarelui era de 1,7 – 1,8 lei, iar in 2012 a variat intre 2,0-2,2 lei, in acest an kilogramul se vinde doar cu 1,0-1,1 lei. O situatie la fel de dramatica se inregistreaza si la grau, unde in anul 2011 pretul de achizitie era de 0,65-0,75 lei/kg, iar in 2013 este de numai 0,55-0,65, in conditiile in care toate input-urile (motorina, energie electrica) s-au scumpit cu un procent cuprins intre 25-35%”, a mentionat Laurentiu Baciu.

Fermierii au fost refuzati atunci cand au cerut statului sa achizitioneze surplusul, motivul fiind ca legislatia europeana nu permite asemenea “interventii pe piata libera”.

In plus, Executivul a modificat legislatia privind folosirea sistemelor de irigatie din proprietatea statului, iar fermierii vor ajunge mai greu sa le poata utiliza. Totodata, banii de investitii au fost taiati, astfel ca lucrari precum construirea Canalului Siret-Baragan, care ar face o mina de aur din campurile cultivate, vor fi lasate abandonate.

In aceste conditii, sansele ca Romania sa poata hrani 38 milioane de oameni sunt reduse. In schimb, tara noastra va deveni piata de desfacere pentru fermierii performanti din celelalte tari europene, iar mii de agricultori isi vor pierde singura sursa de venit.

Comentarii

comentariu

About the Author

-