Published On: mie, Aug 7th, 2013

Mihaela Marcu: Oricand as accepta postul de prefect. Nu voi face niciodata politica. Stancu a avut verticalitatea de a spune pana la capat acelasi lucru. Am descoperit omul din spatele functiei, am discutat si despre Arghezi cu presedintele CJ

Share This
Tags

mihaela marcuLa doua saptamani de la schimbarea sa din functia de prefect al  Brailei, Mihaela Marcu a acordat un interviu in exclusivitate Ziarului Infobraila. Infobraila publica astazi, a doua parte a interviului cu fostul reprezentant al Guvernului in judetul Braila.

Pe data de 26 iulie, politistul comunitar Gheorghi Obreja a fost investit in functia de prefect, dupa un amplu scandal mediatic. Obreja si-a obtinut statutul de functionar public angajandu-se ca politist comunitar in comuna brasoveana Tarlungeni. Schimbarea Mihaelei Marcu, unul dintre cei mai buni prefecti pe care i-a avut Braila, a fost adusa in discutie, imediat dupa ce fostul senator PP-DD, Mihai Danut a preluat conducerea Partidului Conservator Braila.

Indiferent de orientarea politica, legea trebuie aplicata cu credinta si profesionalism

R: Ce parere aveti despre Gheorghi Obreja?

M.M: Il cunosc pe Obreja ca om, este un calm. Am avut relatii profesionale in cadrul Fiscului, dansul fiind administrator la mai multe firme. Unele au falimentat, altele functioneaza si in prezent.

R: Cum ati fost primita de fostii dumneavoastra colegi cand ati fost numita prefect?

M.M: M-au primit pentru ca ma cunosteau si ca om si ca manager de institutie. Ne pregateam sa plecam impreuna pe un drum nou. Nu am avut nici cea mai mica problema.

R: Ati fost unul dintre cei mai vocali prefecti pe care i-a avut Braila. Comentariile dumneavoastra legate de functionarea unor deconcentrate au umplut multe pagini de ziare.  Cum vedeti functionarea deconcentratelor la Braila?

M.M: Cu foarte mici exceptii, deconcentratele la Braila merg mult mai bine decat in alte judete. Factorul politic, care pe alocuri a trebuit sa intervina in numirea unor persoane, a tinut intotdeauna cont de profesionalismul acestora. Asa se explica de ce au fost pastrati cativa directori de institutii, care au cochetat cu PDL sau chiar erau membri, si care au demonstrat ca la locul de munda nu fac politica, ca sunt profesionisti. Indiferent de orientarea politica, legea trebuie aplicata cu credinta si profesionalism.

Cu mici exceptii, printre care si Casa de Asigurari de Sanatate, am colaborat execelent. Multe directii ale unor autoritati centrale nu sunt in lista deconcentratelor. ARR Braila (n.r. Autoritatea Rutiera Romana) are hartie de la forul tutelar in care se spunea ca nu este deconcentrat. M-am bucurat de exemplu cand directorul de la ARR Braila a venit si mi-a spus ca lucreaza aici, colaboreaza pe plan local si isi doreste ca in calitate de invitat sa il chem  la sedintele Colegiilor Prefecturale. Au existat aameni care au avut deschdere.

R: Pentru ca ati amintit, va rog sa lamuriti situatia de la Casa de Asigurari de Sanatate.

M.M: La Casa de Asigurari de Sanatate este o problema strict de management. Presedintele Casei este un bun profesionist, nimic de reprosat in acest sens, dar managerial lucrurile au scartait. Inteleg, nu este o informatie verificata, ca exista functionari care s-au suspendat din cauza situatiei de la Casa. Poti sa fii un bun profesionist, dar sa nu poti construi o echipa.

La CJAS Braila stateau la coada cetatenii si poate ca nu s-a incalcat nicaieri legea in comportamentul functionarilor de la Casa, insa se putea lua o decizie manageriala. Daca la Casa de Pensii, la Arhive, s-a mai putut face un ghiseu, s-a putut prelungi 2 ore programul cu publicul, asa s-ar fi putut face si la Casa, intr-o deschidere pe legislatie si printr-o solutie manageriala. Daca exista vointa se poate orice.

Stancu a sustinut ceea ce este drept si onest, a spus pana la capat acelasi lucru

R: Care a fost relatia dumneavoastra cu presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu?

M.M: O relatie de colaborare interinstitutionala excelenta. Apreciez faptul ca Gheorghe Bunea Stancu a avut verticalitatea de a spune pana la capat acelasi lucru vis-a-vis de schimbarea prefectului. A sustinut ceea ce este drept si onest.  In relatia dintre institutii, presedintele CJ ma ruga de multe ori sa fiu atenta la legalitatea actelor administrative al Consiliului Judetean si sa nu las institutia sa greseasca. Am apreciat foarte mult acest lucru. Sa stiti ca am descoperit si oamenii din spatele functiei. De exemplu, eu am fost in aceasta vara in focuri, daca pot spune asa, cu fiica mea, a avut examene. Si ii spuneam presedintelui CJ despre subiecte, era vorba despre o poezie de Tudor Arghezi. A urmat o discutie extrem de interesanta, credeti-ma.

R: De ce nu ati promovat mult mai mult ceea ce ati facut in cele doua mandate de prefect?

M.M: Am facut foarte multe lucruri bune, care nu au fost la vedere. Am gasit de cuviinta ca nefiind om politic si fara sa doresc sa imi fac imagine, sa nu dau zilnic comunicate de presa. Ceea ce am facut a fost in beneficiulcetatenilor. Daca eram un om politic ieseam zilnic in presa, insa nu m-a interesat decat ca institutia sa fie apreciata.

R: Ar mai accepta, intr-o noua conjunctura politica, Mihaela Marcu postul de prefect?

M.M: Oricand.

R: Si o intrebare care cu siguranta este pe buzele multor braileni. De ce nu face Mihaela Marcu politica?

M.M: In ultimele doua saptamani am primit oferte in acest sens, insa le-am refuzat cu respect si multumire sincera. Le multumesc celor care s-au gandit la mine. Am avut ocazia sa fac politica in PNL, in anii 1994-1996, cand am activat. Atunci erau altfel partidele, mizele erau mai mici. M-am convins ca politica nu este pentru mine. Mi-am construit cu multa sudoare o cariera solida si nu renunt la ea. Eu am ales mereu cariera si cred ca pana acum mi-a iesit. Va pot spune categoric ca niciodata nu voi face politica.

Imi pare sincer rau ca brailenii nu isi cunosc drepturile

R: Relatia cu presa, cum ati caracteriza-o?

M.M: As vrea sa multumesc in primul rand presei, chiar a fost mereu obiectiva. Nu a servit partidului care a vrut sa ma inlocuiasca din functia de prefect. A dat dovada de o inalta moralitate. In rest, eu cred ca relatia a fost una foarte buna, extrem de buna.

R: Si un mesaj pentru braileni?

M.M: Imi pare sincer rau ca cetatenii nu isi cunosc drepturile. In Romania, sistemul educational nu formeaza cetateni pregatiti in acest sens, nu modeleaza constiinta civica. Mai avem multe de construit, pentru ca o societate in care cetatenii nu isi cunosc drepturile este o societate slaba. Le spun brailenilor sa fie puternici, sa isi cunoasca drepturile si le multumesc pentru apreciere.

 

Comentarii

comentariu

About the Author