Published On: mie, Aug 7th, 2013

Medicii se pregatesc de proteste

Share This
Tags

medici-rezidentiNemultumiti de salarii, angajatii din sistemul sanitar vor lua parte intre 18 si 24 septembrie la proteste in toate judetele din tara, in fata Ministerului Sanatatii si a Ministerului de Finante, iar in octombrie va fi organizat un miting la Bucuresti.

Manifestarile au fost stabilite in sedinta de marti a Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate, avand ca membri fondatori Colegiul Medicilor, Colegiul Medicilor Dentis, Colegiul Farmacistilor, Colegiul Psihologilor, Ordinul Bilogilor, Biochimistilor si Chimistilor din Sistemul Sanitar, Federatia SANITAS, Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor si Federatia Sindicatelor Medicilor “Dr. Ion Cantacuzino.

“Speram ca prin actiunile noastre sa atragem atentia guvernantilor ca nu este de glumit. Profesionistii din sistemul sanitar s-au coalizat pentru a obtine mai multi bani pentru sanatate, o lege specifica de salarizare a personalului din sistemul de sanatate In care sa se regasească toate categoriile profesionale si alte lucruri specifice fiecarei profesii. Conditia noastra preliminara si nenegociabila este dublarea salariilor medicilor rezidenti. In prezent, Ministerul Sanatatii lucreaza la un proiect In acest sens, speram ca va fi pus pe site la sfarsitul lunii august”, a mentionat presedintele CMR, prof. dr. Vasile Astarastoae.

Reprezentantii organizatiilor membre ale Coalitiei din fiecare judet vor sustine o conferinta de presa, in data de 17 septembrie si va fi anuntat calendarul miscarilor revendicative pe plan loca

Proiectul de lege privind salarizarea medicilor se afla in dezbatere publica pana la 1 septembrie.

Conform proiectului, spitalele publice vor putea organiza clinici sau sectii private, In care medicii sa poată lucra după programul de lucru din unitatea de stat.

“Vorbim despre un proiect privind cresterea veniturilor medicilor, prin care urmarim cresterea veniturilor acestora, dar si reducerea exodului, pornind de la principiul fundamental din sanatate, respectiv acela ca singurii care aduc bani In sistem sunt doctorii. Potrivit noului proiect, medicul va fi obligat sa opteze daca lucreaza cu norma Intreaga, respectiv sapte ore, In spitalul public. In cazul In care a optat sa lucreze In spitalul public cu norma Intreaga, atunci In aceeasi unitate sanitara va putea lucra peste programul de lucru, In sistem privat”, a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

In 20 iunie, medicii, dar si restul personalului din sistemul sanitar, amenintau, din iulie cu proteste, greve si chiar demisii, din cauza salariilor mici, a conditiilor de lucru si a modului In care sunt tratati angajatii din Sanatate In Romania.

Anuntul privind protestele personalului medico-sanitar a fost facut atunci de presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof. dr. Vasile Astarastoae, care a spus ca vorbeste In numele tuturor organizatiilor profesionale din sistem.

Medicii reclama, In primul rand, salariile mici – echivalentul a 200 de euro pe lună pentru un rezident sI 500 de euro In cazul unui specialist.

Personalul din Sanatate se plange si de conditiile de lucru, dar si de modul In care este tratat de către autoritati si chiar de catre unii pacienti.

Comentarii

comentariu

About the Author

-