Published On: mie, Aug 7th, 2013

Mai putine zile lucratoare in luna august

Share This
Tags

angajatiIn fiecare an, romanii au parte de douasprezece zile de sarbatoare legala in care nu se munceste, potrivit Codului Muncii. Adormirea Maicii Domnului , sarbatorita de crestini pe 15 august, este una dintre acestea. Pentru a nu risca amenzi, angajatorii sunt obligati sa acorde salariatilor liber in acesta zi.

Codul muncii prevede 12 sarbatori legale, iar salariatii beneficiaza de zile libere  de 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, Sfantul Andrei, 1 decembrie si primele doua zile de Craciun.

Angajatorii care nu respecta legislatia muncii si incalca dreptul salariatilor de a se  bucura de zilele libere acordate de stat, risca amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.

In zilele de sarbatoare legala exista totusi si categorii de salariati care sunt nevoiti sa se prezinte la munca, angajatorii nefiind obligati sa acorde zilele libere. Este vorba despre domniile in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza “caracterului procesului de productie sau specificului activitatii”. Atat angajatii unitatilor sanitare, cat si cele de alimentatie publica trebuie sa lucreze. Codul muncii prevede ca pentru aceste categorii de salariati se stabilesc de catre Guvern, programe de lucru adecvate, pentru ca populatia sa dispuna de asistenta medicala si de alimente.

Comentarii

comentariu

About the Author

-