Published On: mar, Aug 6th, 2013

INTERVIU Mihaela Marcu: Le spun politicienilor ca stiu, nominal, cine m-a sustinut si cine a vrut ca institutia sa ajunga in situatia de azi. Ramane sa ii explic copilului meu ca interesul de partid doboara meritocratia

mihaela marcuLa doua saptamani de la schimbarea sa din functia de prefect al  Brailei, Mihaela Marcu a acordat un interviu in exclusivitate Ziarului Infobraila. Infobraila va publica in editia de maine a doua parte a interviului cu fostul reprezentant al Guvernului in judetul Braila.

Pe data de 26 iulie, politistul comunitar Gheorghi Obreja a fost investit in functia de prefect, dupa un amplu scandal mediatic. Obreja si-a obtinut statutul de functionar public angajandu-se ca politist comunitar in comuna brasoveana Tarlungeni. Schimbarea Mihaelei Marcu, unul dintre cei mai buni prefecti pe care i-a avut Braila, a fost adusa in discutie, imediat dupa ce fostul senator PP-DD, Mihai Danut a preluat conducerea Partidului Conservator Braila.

“ Sunt momente in care trebuie sa iei o decizie repede si mai ales sa ai incredere in profesionalismul celor din jurul tau”

R: Cum ati simtit schimbarea dumneavoastra din functie, atat in plan profesional, cat si in plan personal?

Mihaela Marcu: Administratia trebuie sa o faca oameni cu pregatire. Am ajuns aici pentru ca m-am tinut de lege si de prevederile legale. Uneori mi-a prins bine, uneori rau. M-am intors la locul meu de munca, incep reorganizarile in cadrul ANAF-ului, si voi opta in continuare pentru functia pe care am avut-o, cea de adjunct. Ramane sa ii explic copilului meu acasa ca traim intr-o societate in care, in anumite momente, interesul de partid doboara profesionalismul si meritocratia.

R: Care a fost cel mai greu moment prin care ati trecut in timpul manadatului de prefect? Cand v-a fost mai greu sa luati o decizie?

M.M: In primul rand noptile la Comitetul pentru Situatii de Urgenta. Noptile de cod portocaliu de viscol si ninsoare, atunci cand existau fel de fel de situatii neprevazute. De exemplu am avut o salvare blocata, undeva pe un drum judetean si impreuna cu sprijinul Consiliului Judetean, al ISU si SAJ am intervenit rapid. Era important de decis din ce punct se pleaca ca sa intervenim cat mai rapid.

Au mai fost situatii in care intr-unele unitati administrativ-teritoriale se dadusera hotarari de Consiliu Local prin care se treceau terenuri din extravilan in intravilan, unde  incepusera investitii. Hotararile nu erau tocmai perfect pliate pe lege, insa se demarasera investii, investitii de care unitatile administrativ-teritoriale aveau nevoie. Primariile aveau nevoie de impozitele locale de la investitori. Am luat decizii de reglare a acestor situatii, pentru ca hotararile respective sa intre in legalitate, dar in acelasi timp sa lasam investitorii sa isi faca treaba. Sunt multe situatii, insa era o echipa, aveam alaturi presedintele Consiliului Judetean, care este vicepresedintele Comitetului pentru Situatii de Urgenta, sefii Jandarmeriei, ISU , SAJ. Eu cred ca am luat decizii corecte si mai ales eficiente. Sunt momente in care trebuie sa iei o decizie repede si mai ales sa ai incredere in profesionalismul celor din jurul tau.

“Pentru interesele meschine de partid s-a meritat schimbarea mea din functie”

R: Ce ati simtit din momentul in care in presa dar si in mediul politic au inceput sa apara zvonuri cu privire la schimbarea dumneavoastra din functie? Cum ati facut fata situatiei?

M.M: Am fost constienta tot timpul ca aceasta detasare va inceta la un moment dat. Am fost multumita si constienta ca am aprecierea sefilor mei de la Minsiterul de Interne. Am inteles ca la investirea lui Obreja a fost facuta publica de secretarul de stat. Insa numai ai toata tragerea de inima, cand stii ca ba te schimba, ba nu te schimba, ba iti faci bagajele, ba despachetezi. Insa mi-am facut treaba cu aceeasi onestitate si profesionalism.

R: Ati fost sustinuta si apreciata de majoritatea oamenilor politici braileani. Cum ati privit acest lucru?

M.M: Am avut, cu mici exceptii, sustinerea tuturor oamenilor politici din Braila. Cu foarte mici exceptii. Insa, zarurile s-au jucat la Bucuresti. Era negociat asa, iar eu nu am fost niciodata membru a Partidului Conservator.

In primul mandat am fost sustinuta de PNL, fara a fi membru de partid, iar acesta ramane meritul incontesatbil al premierului Tariceanu. Am fost sustinuta apoi, si s-a vazut, de PSD, in ultimul mandat. Legea spune ca partidul recomanda profesionisti pentru functia de prefect si restul presuspune un CV, capacitati manageriale. Mai devereme sau mai tarziu, se va dovedi ca functionarul care este prefect si este apolitic aduce mai mult castig oamenilor politici si comunitatii, decat unul care este atasat unui partid. Totusi este mult prea mult sa numesti prefect o persoana care in urma cu cateva zile era presedintele unei filiale de partid!

R: Deci, politicul a avut un cuvant greu de spus in acest sens?

M.M: Pentru interesele meschine de partid s-a meritat schimbarea mea din functie, pentru interesele legalitatii si a functionarii echilibrate a tuturor institutiilor nu cred ca s-a meritat. Nu pot sa nu recunosc ca PSD-ul si pe alocuri, anumiti oameni din PNL au judecat corect in acest sens.

Le multumesc oamenilor politici care m-au sustinut, au fost oameni onesti fata de cetateni in primul rand.  Si ii asigur pe toti politicienii, ca stiu foarte clar, nominal, cine m-a sustinut si cine a vrut ca institutia sa ajunga in situatia de astazi!

Comentarii

comentariu

About the Author