Published On: mie, Aug 7th, 2013

FOTO EXCLUSIV Exemplul cel mai elocvent al masinatiunilor mafiei imobiliare: Acum un secol era cea mai mare moara din S-E Europei, azi este o ruina cu aer conditionat, balustrade de inox si geamuri termopan. Mostenitorii stau pe tusa

Share This
Tags

moara (1)Cel mai impunator monument de arhitectura industriala din Braila, Moara Violatos, asa cum este cunoscuta de braileni, a ajuns dupa doua decenii de capitalism exemplul cel mai elocvent al eficientei masinatiunilor ce hranesc mafia imobiliara.

Construita in ultimul deceniu al secolului al-XIX-lea, dupa planurile celebrului inginer roman Anghel Saligny, moara Violatos a fost certificata in anul 1897, fiind la acea vreme cea mai mare moara din sud-estul Europei. Moara s-a aflat in proprietatea familiei grecesti Violatos pana la inceputul anilor 1940 cand a fost preluata de statul roman, incercandu-se salvarea mamutului industrial de la faliment.

La 11 iunie 1948, guvernul comunist a adoptat Legea cu privire la nationalizarea intreprinderilor industriale, miniere, bancare, de transport si asigurari. Astfel, dupa aproape 5 decenii de apogeu economic, moara de pe malul Dunarii a ajuns in “mainile romanilor”, cum titra propagandistic ziarul Scanteia.

Pana la inceputul decaderii, grandioasa moara a cunoscut gloria si si-a pus amprenta in economia Romaniei interbelice. In anul 1921, moara “Violatos”, dotata cu motoare fabricate in Saxonia, avea un capital rulant de 20 milioane lei si o capacitate de productie de 15 vagoane de faina in 24 de ore. Motoarele germane consumau aproximativ 8 tone de pacura pe zi.

moara 2Descendentii in viata ai familiei de industriasi greci Violatos, octogenari cu un arbore genealogic respectabil, duc de mai bine de un deceniu o lupta acerba pentru a intra in posesia morii din Strada Fata Portului nr. 1.  Unul dintre mostenitorii lui Gabriel Violatos, cel care a pus piatra de temelie a morii, locuieste in Braila, un altul in Galati, iar cel de al treilea in Franta.

Stamatescu Antoneta, Bunea Alexandru si Teianu Alexandru, mostenitorii grecului Gabriel Violatos, incearca din rasputeri sa intre in proprietatea morii, insa se pare ca acestia mai au de asteptat pana isi vor primi proprietatea. In solutiile Tribunalului Braila din 2011 se mentioneaza ca “se constata calitatea de persoane indreptatite la masuri reparatorii privind imobilul notificat Moara Violatos din Braila, str. Fata Portului nr. 1 compus din teren in suprafaţa totala de 23.154 mp si constructii,a reclamantilor VG, BAG si TA in calitate de mostenitori ai autorului Violatos Gabriel”.

Retrocedarea cladirii si a terenurilor aferente pare insa sa nu se mai termine, ingreunata de obstacole juridice si administrative, dar si de istoricul recent al fostului ansamblu industrial, marcat de actiuni mai mult decat ilegale. In anii ’90, o mare parte din moara a fost vanduta de catre societatea de stat din Galati care se ocupa doar de administrarea acesteia mai multor firme, dar si unor persoane fizice.

moara 3Astazi in cladirile fostei mori isi au sediul mai multe societati comerciale. In afara de placuta in care se aminteste ca ansamblul arhitectonic se afla pe lista Monumentelor istorice din Romania si de fatada degradata de trecerea timpului, nimic numai aminteste de importanta istorica a cladirii.

Balustrade de inox, geamuri termopan, aparate de aer conditionat si alte modificari importante aduse la interiorul cladirii, “mutileaza” cel mai impozant monument arhitectonic al orasului de la Dunare. In prezent, in corpul de cladire modernizat isi are sediul SC Valve International SA, o societate comerciala din Braila, cu un capital social de 500.000 RON, proprietatea lui Florian Ion (99,0 din actiuni).  Pe terenul aferent cladirii, Primaria a acordat unor oameni de afaceri din Braila dreptul de a-si amenaja terase in sezonul de vara, actiune contestata de mostenitorii industriasului grec.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

-