Published On: mie, Aug 21st, 2013

Botanoiu: “Daca mai vrem sa avem cercetare romaneasca, trebuie sa evidentiem ceea ce face CJ Braila. Efectele nu se vad imediat, ci in timp”

Share This
Tags

Daniel BotanoiuAflat printre participantii la conferinta “Mediafax Talks about Sustainable Agriculture”, organizat de Mediafax si compania Monsanto la Tudor Vladimirescu, judetul Braila, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Botanoiu a acordat un interviu ziarului Infobraila. Evenimentul a fost moderat de jurnalistul Lucian Mindruta, Creative Marketing Manager la Mediafax Group. Tema principala de discutie a fost evolutia unei agriculturi durabile in Romania.

Demnitarul, specialist in agricultura, a vorbit despre rolul judetului Braila in agricultura nationala, despre vulnerabilitatile pe care le are acest domeniu la nivel local, dar si despre proiectul Consiliului Judetean legat de dezvoltarea Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Agricola Braila.

R: Cum vedeti Braila pe harta agriculturii romanesti?

Daniel Botanoiu: Din punctul meu de vedere, pentru ca sunt si agricultor, numarul unu pentru ca sunt numarul unu in ceea ce priveste productia chimica, numarul unu in ceea ce inseamna modul de organizare, numarul unu ca si organizatii profesionale reprezentative. Din punctul meu de vedere sunt un model de urmat (n.r. agricultorii braileni). Dupa aceea sunt si preocuparile pe care le are si Consiliul Judetean in a veni in sprijinul agricultorilor.

“Eu nu pot decat sa-i incurajez pentru ca orice ban pe care il aduce in sectorul agricol inseamna o crestere a competitivitatii sectorului agricol romanesc”

R: Consiliul Judetean incepe un proiect de cercetare in domeniul agriculturii. Cum vedeti acest proiect, este viabil?

D.B: Am studiat, la ora actuala companiile mari introduc in fiecare zi cate 4 milioane de euro in cercetare. Eu cred ca daca mai vrem sa avem cercetare romaneasca, daca vrem sa avem hibrizi si soiuri adaptate la specificul local, trebuie sa evidentiam astfel de actiuni pe care incearca sa le faca Consiliul Judetean. Eu nu pot decat sa-i incurajez pentru ca orice ban pe care il aduce in sectorul agricol inseamna o crestere a competitivitatii sectorului agricol romanesc. Eu zic ca este o actiune bine venita pentru ca cercetarea fundamentala aplicativa sunt actiuni care costa bani. Efectele nu se vad imediat, ci le vom vedea in timp.

R: Unde ar mai trebui lucrat, acre sunt punctele slabe in ceea priveste agricultura la Braila?

D.B: Cred ca trebuie sa lucram pe asociere mult mai mult. Trebuie sa concentram oferta pentru ca daca vom avea o oferta concentrata, o calitate foarte buna, un raport bun al calitatii pe pret, probabil ca vom suferi in perioada urmatoare. Aceasta lipsa de apetenta pentru agrearea sociabila, pentru atentionarea agricultorilor si pentru valorificarea marfii, cred ca sunt puncte care sunt defavorabile agricultorilor astazi, dar acesta este un fenomen national, nu numai in Braila. Pe de alta parte cred ca si noi mai avem multe de facut in ceea ce inseamna sistemul de irigatie, de imbunatatiri funciare in general. Sunt multe care trebuiesc facute in perioada urmatoare, clar este ca stim ceea ce avem de facut, numai ca, pe langa stiinta trebuie sa avem si sustinere financiara. Pana acum am avut-o si speram sa avem in continuare mult mai multe resurse.

Comentarii

comentariu

About the Author