Published On: mar, Aug 13th, 2013

Dunarea va fi testata de experti internationali

Share This
Tags

dunare1Experti si oameni de stiinta din sase tari europene, dar si din Romania au pornit astazi intr-o expeditie comuna de supraveghere a Dunarii, scopul fiind acela de a strange informatii privind parametrii de calitate ai fluviului care nu sunt acoperiti de monitorizarea desfasurata permanent de statele riverane.

ANAR a anuntat ca 18 experti din Europa pornesc de la Regensburg, de la izvoarele Dunarii si vor calatori intre 13 si 26 septembrie, pe apele fluviului.

Expeditia este organizata o data la sase ani de catre Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarea si reuneste oameni de stiinta din Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croatia, Bulgaria si Romania.

ANAR precizeaza ca din echipa internationala fac parte si trei experti din cadrul institutiei, respectiv Florentina Dumitrache (chimist), Claudia Nagy (biolog) si Mary Crăciun (chimist).

“Echipa internationala va calatori din Germania pana in Romania, pe o distanta de 2.357 de km sI va trece prin toate cele 10 tari pe care le strabate fluviul Dunarea: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia, Romania, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina. In tot acest interval, expertii vor efectua monitoring investigativ si activitati de cercetare referitoare la starea ecologic si chimica a apei, sedimentelor, suspensiilor si biotei prin analiza indicatorilor biologici (fitoplancton, fitobentos, macrofite, macronevertebrate si pesti), fizico-chimici (indicatori generali, regim de oxigen, regim de nutrienţi, metale grele, micropoluanti organici etc.), hidromorfologici, microbiologici. O parte dintre indicatori se vor analiza la bordul vaselor si cea mai mare parte vor fi conservate, transportate si analizate in laboratoare desemnate din intreaga Europă”, se arata intr-un comunicat ANAR.

In Romania vor intra navele expeditiei in data de 8 septembrie, iar in 26 septembrie vor ajunge la final, in Delta Dunarii. In paralel cu activitatile echipei internationale pe tronsonul romanesc al Dunarii, o echipa de 20 experti din cadrul ANAR va recolta probe de apa, de sedimente si biologice, din fluviul Dunarea, cat si din trei afluenti principali ai acestuia, respectiv Arges, Siret si Prut.

Vor fi prelevate probe din Bazias, Koronin, }imian, Gruia, Pristol, aval Olt, aval Olt, aval Zimnicea, aval Giurgiu, raul Arges, aval Arges, Chiciu, aval Braila, raul Siret si raul Prut, Isaccea si pe bratele Dunarii, iar calitatea apei va fi analizata la Turnu-Severin, Craiova, Constanta, Tulcea si Bucuresti.

Datele colectate vor constitui baza viitoare de analiza si monitorizare a calitatii fluviului pentru urmatorii sase ani, pentru toate tarile riverane si din bazinul Dunarii si vor fi utile pentru luarea unor masuri importante in implementarea Strategiei Dunarii, putand constitui un punct de plecare pentru proiecte viitoare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-