Published On: vin, Aug 9th, 2013

BOR sustine ca sunt prea putine biserici in tara

Share This
Tags

E.C. - 4.300 - reabilitarea biserica greaca copyPurtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane, parintele Constantin Stoica, declara ca in Romania sunt prea putine lacasuri de cult. Cele existente pot primi doar 5% din populatie. Cu toate ca numarul bisericilor a intrecut cu mult numarul de spitale si scoli.

Parintele Stoica sustine ca romanii nu incap in bisericile actuale si in capitala sunt doar 300 de biserici in care cuprind doar 5% din credinciosi. “Este nevoie de mai multe biserici. De ce? Pentru ca in timpul regimului comunist nu s-au construit biserici, s-au demolat. Foarte multe dintre acestea sunt mici pentru ca sunt in stil maramuresean, din lemn. In Romania sunt aproximativ 15.000 de lacasuri de cult ortodoxe. Dar, in Bucuresti, capacitatea celor aproximativ 300 de biserici acopera doar 5% din populatia Capitalei. Daca doar 5% incap in biserici, duminica de duminica merg la slujba aproximativ 15% din bucuresteni. Asa se explica de ce la foarte multe biserici credinciosii participa la Sfanta Liturghie in exteriorul bisericii, asa cum se intampla la Catedrala Patriarhala”, declara parintele Stoica.

Banii necesari pentru construirea bisericilor vin din partea credinciosilor, nu de la stat sau de la autoritatile locale, sustine parintele.

In ultimii 23 de ani, de la revolutie, numarul unitatilor de invatamant a scazut de la 28.000 la 7497, in timp ce numarul bisericilor a crescut cu 4000, depasind cifra de 18.500 de lacase de cult ortodoxe. Si numarul spitalelor a scazut mult, cu aproximativ 4000 pe an. In present, in tara, sunt in jur de18.500 de biserici, 431 de spitale si 4500 de scoli.

In fiecare an, in Romania, se construiesc in medie 200 de biserici, in timp ce scolile si spitalele se inchid.

Comentarii

comentariu

About the Author

-