Published On: mar, Aug 6th, 2013

Astazi crestinii sarbatoresc Schimbarea la Fata

Share This
Tags

schimbarea la fataAstazi, 6 august, crestini romani sarbatoresc Schimbarea la Fata a Domnului Iisus Hristos. Sarbatoarea religioasa, Schimbarea la Fata, este una dintre cele 12 praznice mentionate in calendarul ortodox, dar si in cel romano-catolic. Evenimentul religios reaminteste ultimul an de viata a Mantuitorului in ultima sa etapa de propavaduire.

In popor sarbatoarea este numita si Obrejenia, Pobrejenia sau Probojeni. Denumirea Obrejenie provine din cuvantul slavon “obrejenie”, semnificand transformare, schimbare. Pobrejenia, tot din slavona, inseamna a ocari sau a certa. In limba greaca, denumirea sarbatorii Schimbarea la Fata este Metamorphosis, insemnand Transfigurare. Singurul care numeste aceasta sarbatoare cu o denumire sugestiva, Dumnezeiasca Infrumsetare a Lui Hristos, este Sfantul Antim Ivireanul.

Aceasta sarbatoare religioasa dateaza din secolul al IV-lea, facand referire la imparateasa Elena care a zidit o biserica pe muntele Tabor. Comentatorii Evangheliei sustin ca aceasta sarbatoare prevesteste invierea Domnului Iisus Hristos, prefigureaza si invierea tuturor crestinilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-