Published On: lun, Aug 5th, 2013

Ambasade SUA inchise dupa amenintari din partea Al-Qaida

Share This
Tags

ambasade suaMotivul pentru care Washington a luat decizia de a inchide peste 20 de reprezentante diplomatice, a fost interceptarea unor mesaje din partea unor inalti responsabili ai Al-Qaida, au declarat duminica responsabili si alesi americani.

Michael McFaul, pre]edintele Comisiei pentru securitate interna a Camerei Reprezentantilor, a precizat ca Statele Unite sunt in stare de alerta, evocând “una dintre cele mai credibile amenintari si cele mai precise pe care le-am vazut dupa 11 septembrie”.

“Exista un flux semnificativ ce evoca amenintari, iar la acesta reactionam”, a explicat generalul Martin Dempsey, seful statului major american. Amenintarile cu atentate Al-Qaida vizeaza totalitatea intereselor occidentale, a prevenit acesta, adaugând ca acestea sunt “mai specifice” ca tot ce acesta a vazut pâna în prezent.

Nu este cunoscuta tinta exacta, insa “intentia este clara. Ideea este sa atace interesele occidentale, nu doar americane”, a mai precizat generalul.

Duminca, Statele Unite au inchis cel putin 25 de ambasade si consulate din Orientul Mijlociu si Asia, masura urmata in Yemen de Franta, Germania si Marea Britanie.

“Elementele Al-Qaida sunt pregatite”, a adaugat reprezentantul Dutch Ruppersberg, membru al Comisiei de informatii al Camerei. Statele Unite ]tiu “deoarece am primit informatii asupra faptului ca oficiali înalti ai Al-Qaida din peninsula arabica evocau un atentat major”.

Un alt membru al Comisiei de Informatii a Camerei Reprezentantilor, Peter King, a spus la randul sau ca informatiile evoca “faptul ca acesta ar fi un atentat enorm si anumite informatii au fost de asemenea citate. Credem ca aceasta se va intampla, cel mai probabil in Orientul Mijlociu sau in apropierea unei ambasade. Insa nu este nicio garantie”.

“Ceea ce am aflat (din mesajele interceptate) sunt elemente privind intentia anumitor persoane de a elabora planuri, precum cele pe care le-am vazut inainte de 11 septembrie. Inca nu stim daca este vorba de atentate sinucigase sau de masini-capcana pe care intentioneaza sa le foloseasca” a declarat Saxby Chambliss, membru al Comisiei senatoriale de informatii.

Washingtonul a anuntat duminica prelungirea pana pe 10 august a masurii de inchidere a 19 ambasade si consulate din Africa si Orientul Mijlociu, ca masura de securitate in urma unor amenintari cu atentate din partea Al-Qaida.

Lista include 15 reprezentante diplomatice deja inchise duminca, precum si alte patru, a mentionat Departamentul de Stat intr-un comunicat. Mai multe reprezentante diplomatice inchise duminica se vor redeschide luni.

“Nu este vorba despre o indicatie care se refera la o serie de noi amenintari, ci mai degraba de angajamentul nostru de a fi prudenti ]i de a lua masurile adecvate pentru protejarea personalului nostru, inclusiv angajatii locali si vizitatorii misiunilor noastre”, a declarat Jen Psaki, purtatorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Potrivit comunicatului Departamentului de Stat, reprezentantele diplomatice din Abu Dhabi, Amman, Cairo, Riyad, Dhahran, Djeddah, Doha, Dubai, Kuwait, Manama, Mascat, Sanaa, Tripoli, Antananarivo, Bujumbura, Djibouti, Khartoum, Kigali şi Port Louis vor fi închise de luni pâna sâmbata.

Printre cele care vor ramâne deschise pentru gestionarea afacerilor curente luni,  figurează Dhaka Alger, Nuakchott, Kabul, Herat, Bagdad, Basra şi Erbil, potrivit comunicatului.

Marea Britanie, Germania si Franta au anuntat, ca i]i vor închide ambasadele la Sanaa, capitala Yemenului, duminică si luni, dupa alerta lansata sâmbata de Washington. Canada a decis sa isi închida preventiv, duminica, reprezentanta diplomatica din capitala Bangladeshului, Dhaka.

Cu o zi înainte de închiderea temporara a ambasadelor Statelor Unite, în Israel, precum si în Afganistan si Bangladesh, a avut loc, sâmbata, la Casa Alba o reuniune consacrata amenintarilor teroriste ale Al-Qaida.

Condusa de consilierul pentru Securitate Nationala Susan Rice, aceasta reuniune s-a desfasurat în prezenta secretarului de Stat John Kerry, a secretarului Apararii Chuck Hagel si a secretarului pentru Securitate Interna Janet Napolitano. Au asistat, de asemenea, directorii CIA, FBI, al Agenţiei pentru Securitate Nationala (NSA), precum si ambasadoarea Statelor Unite la ONU.

Preşedintele Barack Obama a ordonat înca de vineri seara luarea “tuturor masurilor necesare pentru protejarea americanilor”.

La scurt timp după Washington, Interpol a lansat, sâmbătă, o alertă mondială de securitate invitând la vigilenţă sporită toate ţările membre în faţa ameninţării Al-Qaida.

Dupa Washington, Interpol a lansat o alerta, ce a fost emisa “dupa o serie de evadari din inchisoare in noua tari, dintre care Irak, Libia si Pakistan”, a anuntat intr-un comunicat organizatia internationala de cooperare politieneasca, ce isi are sediul la Lyon, Franta.

Interpol aminteste ca luna august este o data legata de mai multe “atacuri teroriste violente” in India, Rusia si Indonezia.

Intr-o inregistrare audio postata pe forumurile de promovare a jihadului, Ayman al-Zawahiri, acuza Statele Unite ca au “complotat” cu armata egipteana si minoritatea crestina  pentru a obtine destituirea presedintelui islamist Mohamed Morsi, in urma cu o luna.

Un atentat sinucigas cu masina-capcana de sambata, a vizat un consulat indian din estul Afganistanului. In apropiere de frontiera pakistaneza si a provocat moartea a cel putin noua persoane si ranirea altor 20.

Comentarii

comentariu

About the Author

-